Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Share this Artikkelit
X
img

Allergia, intoleranssi vai yliherkkyys?

 

Kun ruoka ei sovi – pieni opas

Ruoka-aineallergiat ja -yliherkkyydet ovat lapsilla yleisiä. Nykytutkimusten mukaan joka kolmannella lapsella on tai on ollut allergiaoireita. Monilla oireet kuitenkin häviävät ensimmäisten elinvuosien aikana. Näin käy usein esimerkiksi maitoallergian ja jossain määrin myös muna-allergian kohdalla. Sen sijaan pähkinä-, maapähkinä- ja kala-allergiat ovat yleensä pysyviä. Isommilla lapsilla yleisempiä ovat siitepöly- ja eläinallergiat.

Perjantai, 29. huhtikuuta, 2016

Allergiasta ja yliherkkyydestä puhutaan usein synonyymeinä, vaikka niiden taustalla vaikuttavat mekanismit kehossa ovat erilaiset. Yliherkkyys on yleiskäsite, joka kattaa kaikenlaiset ruoka-aineiden aiheuttamat reaktiot. Ne voidaan jakaa allergisiin ja ei-allergisiin reaktioihin.

Jos kyseessä on allergia

Ruoka-aineallergiassa immuunijärjestelmä reagoi muodostamalla vasta-aineita esimerkiksi maitoa tai jotakin muuta ruoka-ainetta vastaan. Oireet voivat vaihdella ihoreaktioista (ihottuma, nokkosrokko, kutina) hengitystiereaktioihin (keuhkojen vinkuminen, astma) ja maha-suolistokanavan oireisiin (vatsakipu, koliikki, ripuli, oksentaminen) tai näiden yhdistelmiin. Oireet voivat olla lieviä tai niin voimakkaita, että ne edellyttävät lääkärin hoitoa. Diagnosoidun ruoka-allergian hoitona on vaikeita oireita aiheuttavan ruoka-aineen määräaikainen välttäminen. Välttämisen laajuus sovitaan aina yksilöllisesti hoitavan lääkärin kanssa. Jos lapsella on lieviä oireita tai oireet ilmaantuvat vasta isommilla annoksilla tai pitkäaikaisessa käytössä, kyseistä ruoka-ainetta tarjotaan lapselle oireiden sallimissa rajoissa. Tämä on tärkeää ruokavalion monipuolisuuden ja lapsen makutottumusten kehittymisen kannalta.

Esimerkki yliherkkyydestä

Ei-allergisessa reaktiossa kehon reaktiomekanismi on erilainen. Esimerkiksi yliherkkyys maitosokerille eli laktoosille johtuu siitä, että kehosta puuttuu maitosokerin pilkkomiseen tarvittava laktaasi-entsyymi. Kyseessä on laktoosi-intoleranssi, joka on eri asia kuin maitoallergia. Ei-allergisista oireista kärsivä saattaa sietää pieniä määriä oireita aiheuttavaa ruoka-ainetta ja oireet riippuvat yleensä syödyn ruoan määrästä.

Kenelle puhkeaa allergia?
Allergian suurin riskitekijä on perimä. Jos lapsen vanhemmilla tai sisaruksilla on allergiaa, lapsen allergiariski on tavallista suurempi. Allergiataipumukseen vaikuttavat kuitenkin monet muutkin tekijät, ja allergioita puhkeaa siksi myös lapsille, joiden vanhemmilla ei ole allergiaa. Tällä hetkellä ei vielä tiedetä, miksi joistain tulee allergisia ja toisista ei.

Lue lisää

Vinkkejä vanhemmille

Haluatko enemmän tietoa lapsesi ikään liittyvistä kehitysvaiheista ja ravitsemuksesta?

  • Ruokailutilanne
  • Perhe-elämä
  • Vinkit matkalle
  • Leikkivinkit

Liity Hyvät eväät -kerhoon

Asiaan liittyvää sisältöä
Artikkelin arviot