Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Share this Artikkelit
X
Pulloruokinta ja pulloruokinnan aloitus

Pulloruokinta ja pulloruokinnan aloitus

 

Imettäminen on lapsen ravitsemuksen kannalta paras vaihtoehto, sillä äidinmaito tarjoaa lapselle tasapainoisen ravinnon ja tärkeitä vasta-aineita. Imettäminen on hyväksi sekä äidille että lapselle.

Keskiviikko, 6. heinäkuuta, 2016

Suosittelemme, että keskustelet ruokintatavan valinnasta neuvolan ammattilaisten kanssa. On tärkeätä valmistautua huolellisesti imettämiseen terveellisen ja tasapainoisen ravinnon avulla.
Jos äiti päättää ettei imetä, tai ei jostain syystä pysty imettämään, otetaan käyttöön vastasyntyneelle tarkoitettu äidinmaidonkorvike.

Jos äiti tekee päätöksen että ei imetä tai että ruokinta hoidetaan osin pulloruokinnalla, maidon luontainen tuotanto vähenee. Pulloruokinta ei ole lapsen kannalta ihanteellisin ratkaisu.

On vaikea muuttaa mieltään, jos on päättänyt olla imettämättä, sillä maidontuotanto vähenee nopeasti. Äidinmaidonkorvikkeen käytöllä on myös taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia. Korvike täytyy myös valmistaa, käyttää ja säilyttää tarkasti ohjeiden mukaan, jotta lapsen terveys ei vaarannu.

Pulloruokintaan siirtyminen ei kuitenkaan tarkoita, että imettäminen pitää lopettaa. Pulloruokinta ja imettäminen rinnakkain voivat olla hyvä keino tarjota lapsellesi kaikki ravintoaineet.

Tässä muutamia hyviä vinkkejä avuksesi, jos pulloruokinnan aloitus imetyksen ohella tarpeellista:

 1. Tuttipullon tutti jäljittelee rinnan nänniä. Jotkut tutit ovat anatomisesti muotoiltuja. Näissä tuteissa maidon virtaus on hyvin autenttinen. Suosi pehmeästä silikonista valmistettuja tutteja.
 2. Imetä ensin. Imetä lastasi ensin noin puolet normaalista imetysmäärästä. Tarjoa sen jälkeen n. 30-60 grammaa rintamaitoa tai korviketta tuttipullossa. Lapsen on näin helpompi tottua pulloon. Jos lapsi on nälkäinen vielä pulloruokintaosuuden jälkeen, tarjoa hänelle uusi mahdollisuus imeä rintaasi kunnes hän on kylläinen.
 3. Jos sinun täytyy korvata useampi kuin yksi imetyskerta pulloruokinnalla, anna lapselle aina muutama päivä aikaa tottua pulloruokintakertojen lisääntymiseen. Tällä tavalla myös kehosi ehtii sopeutua, eikä rintoihin tule tukkeutumia. Imettämättömyys lisää riskiä maidontuotannon vähenemiseen.
 4. Lämmitä pullo lämpimän juoksevan veden alla. Lypsetyn rintamaidon lämmittäminen on hyvä keino saada ruokinta muistuttamaan imettämistä. Älä lämmitä pulloa ruumiinlämpötilaasi lämpimämmäksi. Älä käytä pullon lämmittämiseen mikroaaltouunia ja tarkista aina pullon lämpötila ennen kuin aloitat ruokinnan.
 5. Ohjaa ruokailua. Pidä lastasi lähelläsi hieman pystyssä asennossa. Ota pullosta ote siten, että se on enemmän vaaka- kuin pystyasennossa. Kallista pulloa sen verran, että sen tuttiosa täyttyy maidolla, jotta lapsesi ei niele ilmaa. Kosketa tuttiosalla hellästi lapsen poskea, jolloin hän saattaa luonnollisesti hakea tuttia avoimeen suuhunsa.
 6. Anna jonkun muun kokeilla ruokkimista. Jotkut lapset hyväksyvät pulloruokinnan helpommin muiden kuin äitinsä tarjoamana. Ruokkijan tulee tässä tilanteessa huolehtia että lapsi saa saman läheisyyden tunteen kuin äitinsä tarjoamassa imetystilanteessa.
 7. Muista edelleen että pitelet itse pulloa koko ruokinnan ajan. Älä koskaan tue pulloa ruokinta-asentoon lapsellesi muulla keinolla kuin itse pitelemällä sitä. Varmistat näin, että lapsen nielemistahti on oikea. On tärkeää säilyttää läheinen fyysinen yhteys lapseen ruokinnan ajan pitelemällä häntä hellästi.
 8. Pidä röyhtäisytaukoja Pidä röyhtäisytauko kun lapsi on syönyt noin 30-45 ml tai jos hän työntää pulloa pois. Jos lapsi jatkaa pullon pois työntämistä, on se kylläisyyden merkki. Säännöllinen röyhtäyttäminen estää puklaamista ja ylimääräisen ilman kulkeutumista lapsen vatsaan.
 9. Röyhtäisyasennot
  • Istualleen: laita lapsi istumaan polvellesi tukien päätä toisella kädellä ja rintaa toisella kädellä. Kallista häntä hieman etukenoon ja hellästi hiero tai taputa selästä.
  • Olkapäälläsi: tue hänet itseäsi vasten siten, että hänen leukansa lepää olkapäätäsi vasten ja hellästi hiero tai taputa häntä selästä.
  • Poikittain sylissäsi: aseta hänet vatsalleen syliisi ja hiero tai taputa häntä hellästi selästä.

YKKÖSVINKIT
Istu mukavaan asentoon. Aseta hänet poikittain syliisi ja tue kyynärpääsi joko tyynyllä tai käsinojalla.
Vaihtele puolta. Pienetkin vauvat rupeavat tuntumaan painavilta jonkin ajan kuluttua.

Muista katsekontaktin ja kosketuksen tärkeys. Kun lapsi syö, juttele hänelle hellästi, koskettele häntä ja säilytä katsekontakti.
Ole kärsivällinen. Jos hän välttelee pulloa, palaa imettämiseen ennen kuin jompikumpi teistä turhautuu. Kokeile pulloa sitten uudelleen seuraavalla ruokintakerralla. Lopulta lapsi tottuu syömään sekä pullosta että rinnasta ilman ongelmia ja myös pulloruokinta muuttuu mukavaksi kokemukseksi.

Lue lisää

Vinkkejä vanhemmille

Haluatko enemmän tietoa lapsesi ikään liittyvistä kehitysvaiheista ja ravitsemuksesta?

 • Ruokailutilanne
 • Perhe-elämä
 • Vinkit matkalle
 • Leikkivinkit

Liity Hyvät eväät -kerhoon

Asiaan liittyvää sisältöä
Artikkelin arviot