Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Share this Artikkelit
X

32. raskausviikko eli viimeinen kolmannes

 

VIIKKO 32
JOHDANTO
Jokaisena päivänä vauvasi kehitys etenee, ja hän valmistautuu syntymään tähän maailmaan jo alle 10 viikon kuluttua. Onko aika kulunut nopeasti vai tuntunut matelevan? Jokainen äiti kokee sen omalla tavallaan. Lue lisää tästä viikosta.

Keskiviikko, 31. elokuuta, 2016

VAUVAN KEHITYS

Oho, mikä tuo oli? Tunsitko liikkeen, joka ei ollut tavallinen potku? Vauvalla saattaa olla hikka. Hän saattaa saada hikan nielaistessaan liikaa lapsivettä. Voit kuulla ja tuntea sen. Mutta pitäisikö siitä huolestua? Ei lainkaan, vaan se on osa vauvan hengitysharjoittelua.
Tällä viikolla sikiön sukupuolielimet ovat täysin kehittyneet.  Hän myös näkee jo hyvin ja reagoi ääniärsykkeisiin. Matalataajuuksinen musiikki ja isän äänet vaikuttavat vauvaan erityisesti ja saavat hänet liikkumaan ja hänen sykkeensä kohoamaan, mikä on todettu myös ultraäänikuvauksissa.

OMA KEHOSI

Joitain viikkoja sitten olit innoissasi pienokaisesi ensimmäisistä liikkeistä. Nyt vauvan jumppatuokiot voivat joskus tuntua vähemmän mukavilta: kohtusi on kasvanut niin paljon, että vauvan tönäisy vasten kylkiluitasi voi sattua. Joillakin äideillä alkaa olla kipuja ja kolotuksia vähän joka puolella. Verenkierron tehostuminen väljentää nivelsiteitäsi, liitoksiasi ja lihaksiasi (ei huolta, ne palautuvat kyllä!)  

RAVITSEMUS

Jos käyt töissä, äitiyslomasi alkaa kohta, noin 5-8 viikkoa ennen laskettua aikaa. Sinun kannattaa nauttia tahdin muutoksesta! Lepää mahdollisimman paljon ja ala pikkuhiljaa valmistautua vauvan tuloon. Nyt on hyvä kiinnittää uudelleen huomiota ruokavalioon. Saat hedelmistä ja vihanneksista C-vitamiinia, joka suojelee solujasi ja verisuoniasi. Se myös tehostaa raudan imeytymistä, mikä helpottaa punasolujesi rautavarastojen täydentämistä.  

VINKIT

Jos joudut töissä istumaan paljon tietokoneen ääressä, saatat miettiä, että onko siitä haittaa sikiön kehitykselle. Tietokoneen näytön säteily ei vaikuta sikiöön eikä äitiin haitallisesti.  Tutkimukset ovat osoittaneet, että ruutuaika ei lisää keskenmenon tai muidenkaan ongelmien riskiä.  Voit siis lakata huolehtimasta siitä!

Asiaan liittyvää sisältöä
Artikkelin arviot
Etsi

Etkö löydä etsimääsi?

Kokeile uutta kysymysapuria, joka ehdottaa hakusanoja