Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Share this Artikkelit
X
Vauvan ruokavalio

Tietopaketti vauvan kiinteiden ruokien aloittamisesta

 

Pienten lasten ravitsemukselliset tarpeet poikkeavat isompien lasten ja aikuisten ravitsemuksellisista tarpeista. Vauvalle sopiva, oikeanlainen ruokavalio pitää sisällään paljon vitamiineja ja mineraaleja. Tässä muutamia faktoja, jotka kannattaa pitää mielessä, kun vauva alkaa syödä kiinteitä ruokia.

Keskiviikko, 6. heinäkuuta, 2016

Äidinmaitoa ja kiinteää ruokaa

Äidinmaito on 6 kuukauden ikäiselle vauvalle tärkeintä ravintoa. Tässä iässä vauva kuitenkin alkaa myös maistella kiinteitä ruokia ja erilaisia makuja. Äidinmaito on yhä 6–8 kuukauden ikäisen vauvan tärkein energian lähde. 9–12 kuukauden vanhana vauva alkaa syödä enemmän kiinteitä ruokia. Tuolloin lapsi saa äidinmaidosta enää vain noin puolet päivittäisestä energiantarpeestaan.

Kiinteä ruoka on vauvalle tarpeellista

Kiinteät ruoat täydentävät äidinmaidosta saatavaa ravintoa. Siksi 4–6 kuukauden ikäiselle vauvalle tarjottavia ensimmäisiä maisteluannoksia kutsutaan usein lisäruoiksi. Lisäruoat ovat tärkeitä vauvoille, koska...

  1. Niissä on ravinteita, joita vauva tarvitsee kasvuun ja kehittymiseen äidinmaidon lisäksi.
  2. Ne aloittavat matkan makujen maailmaan. Vauva pääsee tutustumaan erilaisiin ruokiin, joissa on vaihteleva rakenne. Näin vauva totuttautuu pikkuhiljaa uusiin ruoka-aineisiin.
  3. Ne opettavat vauvaa vähitellen lusikan käyttöön.
  4. Viivästynyt kiinteiden ravinteiden käyttöönotto voi lisätä ruoka-allergioiden riskiä tai ihottumia.

Kysy apua neuvolasta siihen, mikä on sopiva hetki alkaa tarjota vauvallesi ensimmäisiä lisäruokia.

Lisärautaa tarvitaan 6 kuukauden iässä

Noin 6 kuukauden iässä vauvan rautavarastot alkavat huveta. Tuolloin vauva tarvitsee äidinmaidon lisäksi rautaa muusta ruokavaliosta. Vauvoille tarkoitetuissa puuroissa ja velleissä on usein lisättyä rautaa ja ne ovatkin erinomainen raudan lähde pienille lapsille.

Proteiini on tärkeää kasvulle ja terveydelle

Lapsen ensimmäisenä vuotena kasvu ja kehitys on kaikkein nopeinta. Yksi tärkeä kasvun ravintoaine on proteiini. Proteiini on välttämätöntä terveen kasvun ja aivojen kehittymisen kannalta. Proteiinilla on tärkeä rooli myös terveen ruoansulatusjärjestelmän ja immuunijärjestelmän kehittymisessä. Vauvan proteiinin saannista ei kuitenkaan kannata olla huolissaan – äidinmaidossa on juuri oikea yhdistelmä laadukasta proteiinia, kasvavalle vauvalle sopivina annoksina. Lisäksi uusimmat tutkimukset osoittavat, että äidinmaidon proteiini vaikuttaa siihen, että lapsesta kasvaa aikuinen, jolla on sopiva paino.

Jokainen suupala on tärkeä

Kiinteiden ruokien aloittamisen yhteydessä kannattaa muistaa, että vauvan vatsa on kooltaan pieni. Siksi on tärkeää tarjota vauvan tarvitsemat ravintoaineet pienissä suupaloissa.

Vauvan nälän ja kylläisyyden merkkejä on hyvä tarkkailla ja kunnioittaa. Lasta ei saa painostaa syömään. Seuraavilla ruokailukerroilla ruoka maistuu vauvalle varmasti jo paremmin.

Vauva tottuu erilaisiin makuihin ja ruoan koostumuksiin vasta 1-vuotiaana. Tämän ikäiset lapset syövät jo paljon kiinteitä ruokia, ja päivittäiseen ruokavalioon kuuluu hedelmiä, vihanneksia, lihaa ja viljoja – ja tietysti äidinmaitoa.

Lue lisää

Vinkkejä vanhemmille

Haluatko enemmän tietoa lapsesi ikään liittyvistä kehitysvaiheista ja ravitsemuksesta?

  • Ruokailutilanne
  • Perhe-elämä
  • Vinkit matkalle
  • Leikkivinkit

Liity Hyvät eväät -kerhoon

Asiaan liittyvää sisältöä
Artikkelin arviot