Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Share this Artikkelit
X

ÄIDINMAITO ON IMEVÄISEN PARASTA RAVINTOA

 

Äidinmaito sisältää kaikki vauvan tarvitsemat ravintoaineet D-vitamiinia lukuun ottamatta. Äidinmaidon ravintoaineita ovat erilaiset proteiinit, rasvat, hiilihydraatit, kuten laktoosi ja vitamiinit. Lisäksi äidinmaito sisältää vastaaineita, entsyymejä, hormoneja ja kasvutekijöitä, jotka kaikki ovat tarpeellisia vauvan kasvulle, vauvan elimistön kypsymiselle ja erilaisten tulehdusten vastustamiselle. 

Äidinmaito vaikuttaa myös edullisesti lapsen suoliston mikrobiston muodostumiseen. Varhaisella terveellä suoliston mikrobitasapainolla on myös pitkäaikaisia vaikutuksia terveyteen.

Keskiviikko, 18. heinäkuuta, 2018

MIKÄ ON ÄIDINMAIDON OLIGOSAKKARIDI, HMO:t?

Äidinmaito sisältää myös oligosakkarideja (Human Milk Oligosaccharides, HMO:t), jotka ovat äidinmaidossa olevia rakenteeltaan ainutlaatuisia yhdisteitä. Ne ovat tärkeitä lapsen terveelle kehitykselle, ja lukeutuvatkin äidinmaidon suojatekijöihin, jotka vahvistavat luonnollisella tavalla lapsen puolustusjärjestelmän toimintaa. 

  •  HMO:t ovat luontaisesti äidinmaidossa esiintyviä oligosakkarideja
  •  HMO:t ovat äidinmaidon kolmannek si suurin osa ja siksi tärkeä ainesosa

Äidinmaidon HMO:t tukevat vastasyntyneen vauvan immuunijärjestelmän kehittymistä 4 eri tavalla: 
 -  Edistävät hyvien bakteerien kasvua suolessa
 -  Tuhoavat haitallisia bakteereja
 -  Vaikuttavat suolen limakalvon seinämän toimintaan edullisesti
 -  Tasapainottavat immuunijärjestelmää


Äidinmaito on imeväisen parasta ravintoa
Äidinmaito riittää ainoaksi ravinnoksi ensimmäisten kuuden elinkuukauden ajan useimmille normaalipainoisina syntyneille lapsille. Yksinomaista eli täysimetystä suositellaan 6, vähintään 4 kuukauden ikään saakka. Imettämistä suositellaan jatkettavaksi vuoden ikään ja perheen niin halutessa myös pidempään.
Imetys edistää äidin ja lapsen varhaista vuorovaikutusta. Imetys on myös taloudellista ja ympäristöystävällistä. Imetys vaikuttaa myös myönteisesti äidin myöhempään terveyteen.
Äidin monipuolinen ja riittävä ruokavalio turvaa hyvän ravitsemuksen myös imetyksen aikana. Äidin monipuolinen ravitsemus ja ruokavalio edistää synnytyksestä toipumista, äidin jaksamista ja imetyksen onnistumista. Äidin ruokavalio vaikuttaa myös rintamaidon koostumukseen, erityisesti sen rasvakoostumukseen. Imetys auttaa myös äidin painonhallinnassa raskauden jälkeen.
Imetysongelmiin saa nopeasti apua neuvolan kautta. Kysy neuvoja imetyksestä ja imetykseen mahdollisesti liittyvistä ongelmista neuvolasta. Terveydenhoitajien ja kätilöjen lisäksi imetystukea tarjoavat myös mm. imetystukiklinikka, imetystukipuhelin ja imetystukiryhmät.

Päätöstä olla imettämättä on vaikea perua:
Äidinmaidonkorvike on tarkoitettu käytettäväksi silloin, kun äiti päättää olla imettämättä tai ei jostain syystä pysty imettämään. Päätös olla imettämättä tai korvata osa äidinmaidosta korvikkeella johtaa äidinmaidon tuotannon vähenemiseen. Päätöstä olla imettämättä voi olla miltei mahdoton perua. Korvikkeen käytöllä on myös sosiaalisia ja taloudellisia vaikutuksia, jotka tulee huomioida. Äidinmaidonkorvike tulee aina valmistaa, käyttää ja säilyttää tarkasti ohjeen mukaan, jotta vauvalle ei aiheudu terveydellisiä riskejä.
 

Lue lisää

Asiaan liittyvää sisältöä
Etsi

Etkö löydä etsimääsi?

Kokeile uutta kysymysapuria, joka ehdottaa hakusanoja