Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
img

Alussa olivat maitopohjaiset ruuat

 

Tiistai, 3. toukokuuta, 2016

1814-1860: Kemistin apulaisesta teollisuuden edelläkävijäksi

Henri Nestlé – samannimisen yhtymän perustaja – syntyi 10. elokuuta 1814 Frankfkurtissa, Saksassa. Hän oli yhdestoista 14 lapsesta (7 pojasta ja 7 tytöstä), joista puolet kuoli ennen aikuisikää. Henri oli pojista ainoa, joka avioitui.

Toistuvat kuolemantapaukset (jotka olivat siihen aikaan yleisiä) vaikuttivat häneen syvästi – kuten myös hänen isänsä, joka oli muuttuvasta maailmasta erittäin tietoinen ja yritteliäs mies.

Henri Nestlé alkoi opiskella kemiaa, biologiaa, latinaa ja muita aineita lähdettyään kemistin opista Frankfurtista vuonna 1833. Hän suoritti farmasian assistentin tutkinnon Lausannessa, Sveitsissä, vuonna 1839, jolloin hän myös päätti asettua Sveitsiin pysyvästi ja muutti Vevey’hin.

Henri Nestlé käytti 20 vuoden aikana kekseliäisyyttään ja nerokkuuttaan monenlaisiin liikeyrityksiin ja myi ratkaisuja uutta, modernia elämäntyyliä varten: kivennäisvettä, kunnallista kaasuvalaistusta ym.

Taloudellisista vaikeuksistaan huolimatta Henri Nestlé onnistui aina selviytymään vastoinkäymisistä. Henkilökohtaisten kokemustensa (monien sisarusten varhaisten kuolemien) vuoksi hän oli edelleen erityisen herkkä pienten lasten ahdingolle. Clémentine-vaimo vaikutti suuresti mieheensä ja tuki häntä liiketoimissa. Nestlét eivät voineet saada omia lapsia ja adoptoivat pienen orpotytön, Emman.

1860-1890: Henri Nestlé kehittää ensimmäisen vauvanruuan

Elintarviketuotanto oli 1860-luvulla vielä pienimuotoista toimintaa. Kun elinolosuhteet alkoivat muuttua nopeammin – kaupungit kasvoivat, rautatieverkosto rakennettiin, ostovoima kasvoi – myös elintarviketuotanto alkoi kehittyä.

Vaikka rintamaidon ymmärrettiin olevan erinomaista ravintoa, äidit käyttivät silti usein muita vaihtoehtoja, koska tuolloin uskottiin yleisesti, että monet fyysiset ja henkiset sairaudet siirtyivät äidinmaidon kautta lapseen. Lisäksi monien naisten oli pakko käydä tehtaissa töissä, eikä heillä yksinkertaisesti ollut mahdollisuutta käydä imettämässä lastaan tai varaa jäädä kotiin. Lukemattomia vastasyntyneitä hylättiin orpokoteihin, koska aviottoman lapsen synnyttäminen oli häpeällistä.

Vuosien kuluessa yritettiin valmistaa erityistä vauvanruokaa monin eri tavoin. Henri Nestlé kehitti useiden yritysten jälkeen ensimmäisen maitopohjaisen vauvanruuan, jolla oli vain vähän kysyntää - kunnes hän eräänä päivänä vuonna 1867 pelasti tuotteensa ansiosta vain muutaman kuukauden ikäisen vauvan, pikku Wannerin, joka olisi muuten kuollut.

Sen jälkeen lukemattomat lääkärit ja kätilöt testasivat ja hyväksyivät Nestlén vauvanvellin, ja tuote opittiin tuntemaan ravitsevana, helposti sulavana ja hyvältä maistuvana vauvanruokana. Nestlén kärsivällisyys siis lopulta palkittiin, kun kyseisestä tuotteesta tuli menestys. Kekseliäisyys, sinnikkyys ja tutkimus parhaan mahdollisen turvallisuuden takaamiseksi tulisivat aina pysymään Nestlén tuotemerkin kulmakivinä.

Henri Nestlé kirjoitti vuonna 1870, että ”Äidinmaito on aina kaikkein luonnollisinta ravintoa vauvalle ensimmäisten kuukausien aikana, ja jokaisen siihen kykenevän äidin tulisi aina imettää lapsiaan”.

Henristä tuli yli 50-vuotiaana tehtailija, joka piti uusista haasteista. Vuonna 1875, kun hän oli 61-vuotias, hän myi henkilökohtaisen yhtiönsä ja perusti yrityksen ”Société Farine Lactée Henri Nestlé”, jonka vahvuus oli ja on edelleen sen tavoite tyydyttää aina vanhempien tarpeet. Nestlén maitojauhe voitti yli 40 palkintoa! Tärkein niistä oli Pariisin maailmannäyttelyn palkinto vuonna 1889. Henri Nestlé muunsi vuonna 1868 perheensä vaakunan yrityksen käyttöön sopivaksi: lintuäiti syöttää kolmea tammenoksalla istuvaa poikastaan.

1890-1918: Nestlén tavaramerkki vuosisadan vaihteessa

Nestlén uusi yritys ryhtyi heti kehittämään maitojauheidensa laatua edelleen. Se neuvoi maaseudun asukkaita, valvoi karjan syöttöä ja huolehti navettojen ja meijereiden puhtaudesta. Nestlé on siis pyrkinyt aina 1800-luvun lopusta lähtien menestyksen takaavaan laatuun. Samoja tekniikoita käytettiin myöhemmin muissa maissa, joihin yritys alkoi vähitellen perustaa tehtaitaan.

Ensimmäiset Sveitsin ulkopuoliset liiketoimet tehtiin Norjassa. Vuorossa olivat sen jälkeen Yhdysvallat vuonna 1900, Englanti vuonna 1901, Saksa, Espanja jne. Samalla kun vauvanruokajauheita vietiin ympäri maailmaa, yritys lisäsi viestintää ja kampanjoi tuodakseen keksintönsä yleisön tietoisuuteen. Nestlé myös tarjosi käytännön opastusta vanhemmille auttaakseen heitä parantamaan arkielämän laatua.

1918-1945: Toisen maailmansodan jälkeen

Ensimmäisen maailmansodan vaikeiden vuosien jälkeen, jolloin tehtaat jouduttiin usein sulkemaan ja varastot jakamaan suurkaupunkien väestölle, Nestlé panosti uusien asiakkaiden voittamiseen innovatiivisen ja luovan viestinnän avulla käyttäen sen ajan parhaita julistetaiteilijoita.

Maailmansotien välillä Nestlé järjesti vauvakilpailuja ja valokuvasi voittajat. Sen ajan kuuluisa julistetaiteilija, André Wilquin, asetti lahjakkuutensa Nestlén käyttöön ja maalasi voitokkaat vauvat. Yksi näistä kuvista koristi jopa Nestlén kuorma-autojen kylkiä.

1945-1962: Toisen maailmansodan jälkeen

Toisen maailmansodan koettelemusten jälkeen Nestléllä oli merkittävä rooli sodasta toipumisen nopeuttamisessa. Yritys avasi uuden laboratorion lähelle Veveytä La Tour-de-Peilziin. Sen ansiosta tavaramerkki saattoi levitä entistäkin laajemmalle ja yritys pystyi panostamaan entistä enemmän tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä uusien keksintöjen suojaamiseen.

60-70-luvut

Vauvanruokatuotteiden kulutus kasvoi räjähdysmäisesti 1960- ja 1970-luvuilla. Nestlé sovelsi aikakauden uusimpia kehitysaskeleita ravitsemuksen alalla ja teki äitien keskuudessa suuren kyselytutkimuksen kehittääkseen tuoteperheeseensä uusia tuotteita.

80-luku

Yleisö oli 1980-luvulla erittäin kiinnostunut ravitsemuksesta, erityisesti pienten vauvojen ravitsemuksesta. Nestlé pyrki entistä voimakkaammin auttamaan yleisöä oppimaan lisää lasten ravitsemuksesta.

90-luku

Äidit tarvitsivat vauvanruokia, jotka olivat nopeita valmistaa, helppoja käyttää ja jotka soveltuivat myös ravitsemuksellisesti heidän vauvoilleen. Nestlé osoitti innovatiivisuutta kehittäessään pienissä kartonkipakkauksissa myytäviä nestemäisiä keittoja ja maitopohjaisia vellejä.

2000-luku

Nestlé kehitti 4-vaiheisen ravitsemuksellisen ohjelman auttaakseen vanhempia tekemään oikeita ravitsemuksellisia ratkaisuja vauvansa jokaisessa kehitysvaiheessa. Tämä ainutlaatuinen 4-vaiheinen ohjelma tarjoaa sekä ravitsemuksellisesti että maun kannalta oikeaa ravintoa vauvalle kussakin kehitysvaiheessa.

Ohjelmaa varten suunniteltiin myös Internet-sivusto: www.nestlebona.com Nestlé rupesi samoihin aikoihin merkitsemään tärkeimmät ravitsemukselliset tiedot tuotteidensa pakkauksiin.

Lue lisää

Asiaan liittyvää sisältöä
Artikkelin arviot
Etsi

Etkö löydä etsimääsi?

Kokeile uutta kysymysapuria, joka ehdottaa hakusanoja