Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Share this Etsi
X

FAQ

How it works

pop-in

1. Tuotteet

Miksi lastenruokapurkit näyttävät toisinaan vetisiltä ja tuote ikään kuin hölskyy purkissa?

Muista aina tarkistaa ruokapurkin kansi ennen kuin annat ruokaa lapselle. Jos kannen keskiosa on alhaalla ja napsahtaa avattaessa, ruoka on mikrobiologisesti moitteetonta. Tärkkelystä sisältävistä ruoista kuten esimerkiksi perunasta ja maissista voi erottua nestettä, kun purkki seisoo varastoinnin aikana liikkumatta tai jos sitä säilytetään vuoroin viileässä ja lämpimässä. Ilmiö on vaaraton. Kun soseen lämmittää ja sekoittaa, ruoka tasoittuu rakenteeltaan normaaliksi.

Miksi perunaa sisältävien ruokien rakenne vaihtelee? Toisinaan sose on löysää ja toisinaan lohkeavaa?

4 ja 5 kk ikäisten ruoat sisältävät paljon perunaa, ja perunan sisältämä tärkkelys vaikuttaa soseen rakenteeseen. Vastavalmistettu sose on notkeaa, mutta kovettuu hiljalleen varastoinnin aikana. Kyseessä on perunan ominaisuus, johon ei valmistusteknisesti pystytä vaikuttamaan. Kova sose notkistuu, kun sen kuumentaa reilusti ja sekoittaa. Jäähdykkeeksi voi lisätä lapsen käyttämää maitoa.

Miten voin käyttää korvikemaitoa, kun valmistan itse puuroa vauvalleni?

Keitä puuro veteen pakkauksen ohjeen mukaisesti. Lisää noin muutaman minuutin jäähtyneeseen puuroon korvikejauhetta veden määrän mukaisesti ja sekoita. Mikäli tuntuu, että jauhe sekoittuu huonosti suoraan puuroon lisättynä, voit sekoittaa korvikejauheen tilkkaan lämmintä vettä ja lisätä sen puuron joukkoon nestemäisenä. Korviketta ei kannata keittää, koska sen ravintosisältö heikkenee. Nestlén puuroissa on jo maitoa ja niissä sekoitusnesteenä tulee käyttää vettä.

Jogurtteja suositellaan annettavaksi vasta lähempänä yhden vuoden ikää. Miten jogurtteja voi olla jo 5 kk ikäisen tuotteissa?

Laimentamaton maito ja maitovalmiste sisältävät alle 10 kk:n ikäiselle lapselle liikaa proteiinia ja suoloja. 5 kk ikäisille tarkoitetuissa Bonan jogurteissa maitovalmisteen määrä on oikea. Jogurtti on niissä sopivasti laimennettu mm. hedelmäsoseella pienen lapsen elimistölle sopivaksi.

Miten saan porkkanatahrat pois vauvani vaatteista?

Teknokemian tiedotuskeskuksen esitteen mukaan porkkanatahrat lähtevät tuoreina astianpesuaineella ja kuumalla vedellä. Jos vaate kestää valkopesun, voi sen myös pestä valkopesuaineella ja käyttää tahrasuolaa (esim.K2r). Vanha tahra on vaikea ja sen poistamiseen tarvitaan apupesuainetta (esim. Tabort), pesua valkopesuaineella ja tahrasuolaa. Viimeinen keino on valkaisu, jos tekstiili kestää sen. Ennen kuin aloitat, lue tarkkaan vaatteen hoito-ohje. Valitse lämpötila ja pesuaine puhdistettavan tekstiilin mukaan.

Kuinka vaihdan tuotteesta toiseen? (uusi resepti)

Jotta tuotteen vaihtaminen uuteen sujuisi vaivattomasti, kannattaa alkuvaiheessa sekoittaa uutta ja vanhaa valmistetta. Suosittelemme siirtymistä vanhasta tuotteesta uuteen vähitellen seuraavan ohjeen mukaisesti:

Päivä 1: ¼ uutta tuotetta + ¾ vanhaa tuotetta

Päivä 2: ½ uutta tuotetta + ½ vanhaa tuotetta

Päivä 3: ¾ uutta tuotetta + ¼ vanhaa tuotetta

Päivä 4: kokonaan uutta valmistetta

Kysy lisäohjeita tuotteesta ja vähitellen uuteen tuotteeseen siirtymisestä terveydenhuollon asiantuntijoilta.

Mitä tarkoittaa 2’-FL?

2’-FL (2’-O-fukosyllaktoosi) on synteettisesti valmistettu oligosakkaridi (hiilihydraatti), joka on rakenteellisesti samanlainen kuin rintamaidossa määrältään eniten esiintyvä oligosakkaridi.

Mitä tarkoittaa L. reuteri?

L.Reuteri on maitohappobakteeri, joka on valmistettu maidossa luonnollisesti esiintyvästä bakteerikannasta.

- L. Reuterin turvallisuus lapsille on dokumentoitu useissa tutkimuksissa.

Mitä tarkoitetaan “iän mukaan optimoidulla” proteiinilla?

Rintamaito mukautuu täydellisesti vauvan tarpeisiin; esimerkiksi vauvan kasvaessa rintamaidon proteiinin määrä alenee vastaamaan paremmin vauvan tarpeita. Olemme kehittäneet  NAN PRO-sarjaan ainutlaatuisen proteiiniteknologian, jonka avulla tuotteiden proteiinin laatu ja määrä mukautuvat vaiheittain sopimaan paremmin vauvasi tarpeisiin. 
NAN PRO 3 -jauheen valmistuksessa käytetty menetelmä on hiukan erilainen kuin muissa ikäryhmissä käytetyt menetelmät.

Miksi NAN PRO 3 ja NAN PRO 4 –tuotteilla on eri ikäsuositus?

Olemme päivittäneet reseptiämme, jotta se vastaa paremmin kyseisen ikäryhmän pienten lasten ravintotarpeisiin. Tästä syystä olemme myös muuttaneet ikäsuositusta. Voit nyt siirtyä uuteen vaiheeseen joka 6. kuukausi varmistaaksesi, että lapsesi ravitsemustarpeet katetaan.

Miksi minun tulisi käyttää NAN PRO 3 –tuotetta?

NAN PRO 3 on maitojuoma, joka on kehitetty erityisesti pienille lapsille 12 kuukauden iästä alkaen. NAN PRO 3-maitojuomaa voidaan antaa vaihtoehtona lehmänmaidolle aterioiden yhteydessä. NAN PRO 3 sisältää lapsen ikään nähden optimoitua proteiinia:  kuten rintamaidossa, tuotteen proteiinitaso laskee vauvan kasvaessa. NAN PRO 3 sisältää tärkeitä ravintoaineita, kuten rautaa, D-vitamiinia ja jodia. Se sisältää myös synteettisesti valmistettua oligosakkaridia 2-FL. 2´-FL (2′-O-fukosyllaktoosi) on rakenteellisesti samanlainen kuin rintamaidossa määrältään eniten esiintyvä oligosakkaridi. 2'FL:ää ei saada rintamaidosta. NAN PRO 3-maitojuomaa tulisi käyttää osana terveellistä ja monipuolista ruokavaliota.

Miksi olette vaihtaneet NAN-sarjan pakkausta pahvipakkauksista metallipurkkeihin? Onko se kestävämpi ratkaisu?

Olemme siirtyneet pahvipakkauksesta metalliseen purkkiin, sillä purkin voi kierrättää 100% prosenttisesti. Metallinen purkki suojaa jauhetta kosteudelta, valolta ja hapelta pahvipakkausta paremmin, sekä takaa näin tuotteen laadun. Metallipurkin sisärengas säilyttää lusikan hygieenisesti.

2. Allergiat ja muita ravitsemuskysymyksiä

Lapseni on allerginen maidolle. Onko Nestlén valikoimissa maidottomia puuroja?

Valikoimistamme löytyy täysin maidoton puuro Nestlé Sinlac (5kk iästä alkaen).

Lapseni on allerginen ja vain harvat tuotteet sopivat hänelle. Voiko yli yksivuotiaalle lapselle antaa vielä kahdeksan kuukauden ikäisille tarkoitettuja lastenruokia?

Voi antaa. 1-3 –vuotiaiden ruokiin on käytetty useampia raaka-aineita ja enemmän mausteita. Alle yksivuotiaiden ruoissa ei ole lainkaan suolaa ja palakoko 8kk ruoissa on hieman pienempi ateriasta vaihdellen.

Onko päivittäisestä porkkanasoseesta vauvalle haittaa? Saako hän siitä liikaa A-vitamiinia?

Porkkana sisältää beta-karoteenia, joka on A-vitamiinin esiaste. Elimistö muuttaa beta-karoteenin aktiiviseksi A-vitamiiniksi. Beta-karoteenin liikasaannin vaaraa ei ole. Jokapäiväinen porkkanan syöttö voi muuttaa lapsen ihon kellertäväksi, mikä on vaaratonta. Väri häviää, kun karoteenipitoisia ruokia syödään vähemmän.

Lapseni potee lievää ummetusta. Miten voin ruokavaliolla auttaa asiaa?

Anna vauvallesi perunasoseen joukossa luumu-, ruusunmarja- tai päärynäsosetta. Voit raastaa myös porkkanaa tai päärynää sellaisenaan, mikäli ne sopivat. Lapsen kasvaessa voi raakaraasteiden ja hedelmä- ja marjasoseiden määrää lisätä tuntuvasti.

Lapseni on allerginen munalle. Onko Nestlé Bonan purkkiruokiin käytetty kananmunaa?

Tuotteitamme kehitetään jatkuvasti ja niiden reseptit saattavat muuttua. Tuotteen tarkan ainesosaluettelon löydät aina etiketistä.

Vauvani on allerginen ja sain ohjeen antaa juurekset, hedelmät, marjat ja vihannekset keitettyinä. Ovatko purkkisoseet kypsiä vai raakasoseita?

Lastenruoat lämpökäsitellään, joten purkeissa on vain kypsennettyä ruokaa, jonka allergeenisuus on vähäisempää. Voit antaa lapsellesi purkkiruokia neuvolasta tai lastenlääkäriltä saamiesi ohjeiden mukaisesti.

Imetän lastani, mutta lisäruokana annan hänelle päivittäin pari desiä Nestlén puuroa. Koska puuro on vitaminoitua, miten annan D-vitamiinitippoja?

Kun puuroa annetaan pari desiä vuorokaudessa lisäruokana, annetaan D-vitamiinivalmistetta kuten kokonaan rintaruokitulle.

3.Valmistus

Missä Nestlé-lastenruoat valmistetaan?

Nestlé Bona-purkkiruoat valmistetaan Suomessa Turun tehtaalla. Nestlé Sinlac valmistetaan Saksassa, ja Smoothiet Ranskassa. Korvikejauhe tulee Hollannista, nestemäiset korvikkeet Saksasta ja Espanjasta.

Voinko käyttää marja- ja hedelmäsoseita leivonnassa?

Lastenruokasoseet on tarkoitettu vauvan ensimmäiseksi ruoaksi. Niitä ei ole suunniteltu paistonkestäviksi. Soseita voi käyttää avopiirakoissa, joissa ei ole valumisen vaaraa. Voit myös lisätä perunajauhoja soseen joukkoon, mikä voi estää soseen valumista. Ne sopivat myös raikkaina ja sokeroimattomina/vähäsokerisina täytekakun tai kääretortun täytteeksi tai jäätelön kastikkeeksi.

Voinko syöttää purkkiruokaa lapselleni lämmittämättä sitä?

Purkkiruoat ovat valmista, kypsää ruokaa ja ne voidaan syöttää lämmittämättä. Ruoan maku kuitenkin paranee lämmityksessä ja varsinkin kylmänä vuodenaikana on miellyttävää syödä lämmitettyä ruokaa. Hedelmä- ja marjasoseita ei ole tarkoitettu lämmitettäviksi.

Miksi kerran lämmitettyä vauvanruokaa ei saa lämmittää uudelleen?

On tärkeää, että vauvan ruoka on mahdollisimman täysipainoista. Joka kerta, kun ruokaa lämmitetään, ruoasta häviää hiukan vitamiineja ja muita ravintoaineita. Mikäli ruokaa on syötetty suoraan purkista, sinne on päässyt lusikan mukana bakteereja ja syljen entsyymejä, jotka heikentävät ruoan rakennetta ja mikrobiologista laatua.

4. Matkalla

Olemme lähdössä lomalle. Pitääkö lastenruokapurkit pakata käsimatkatavaroihin vai voiko ne pakata lentokoneen ruumaan?

Jos matkustat kotimaisen lentoyhtiön koneessa, voit jättää purkit matkatavaroiden joukkoon hyvin vaippojen ja vaatteiden väliin pakattuina. Finnairin koneissa matkatavararuuma on paineistettu, joten purkkien kannet eivät poksahtele auki. Matkatavarat pakataan konttiin, jossa lämpötila pysyy koko ajan plussan puolella. Purkit kannattaa pakata kovaseinämäiseen laukkuun, joka kestää paremmin
kuljetushihnoilla.

Säilytys ja säilyvyys

Ostamani lastenruokapurkit jäivät auton takakonttiin ja jäätyivät. Voinko vielä käyttää niitä?

Tarkista, että kannen keskiosat ovat alhaalla. Jos purkit ovat vakuumissa eli kansien keskiosat ovat alhaalla, ruoat ovat jäätymisestä huolimatta mikrobiologisesti moitteettomia. Jäätyminen vaikuttaa kuitenkin tuotteen rakenteeseen: perunaa sisältävät ruoat kovettuvat ja kokkaroituvat helposti, ja hedelmäsoseet vetistyvät hiukan. Kuumennus ja sekoitus pehmittävät jossakin määrin perunaruokien rakennetta, ja soseeseen voi lisätä jäähdykkeeksi lapsen käyttämää maitoa.

Mihin lasten purkkiruokien säilyvyys perustuu?

Lastenruoat eivät sisällä säilöntäaineita. Säilyvyys perustuu ensiluokkaisiin raaka-aineisiin, kuumennukseen ja purkkien ilmatiiviiseen suljentaan. Purkki täytetään ruoan ollessa kuumaa ja kun ruoka jäähtyy, purkkiin muodostuu vakuumi eli tyhjiö ja kannen keskiosa painuu alas. Sen jälkeen ruoat steriloidaan säilyvyyden takaamiseksi. Ruokaa pilaavat mikrobit eivät voi lisääntyä ja elää hapettomassa tilassa. Kun purkin avaa, kannattaa tarkistaa, että kannen keskiosa on alhaalla, sillä esim. kova isku kuljetuksen aikana voi nostaa kannen koholle, jolloin ruoka pilaantuu, kuten mikä tahansa ruoka huoneenlämmössä.

Voiko lastenruokapurkkeja käyttää, jos parasta ennen –päiväys on ohi?

Pakkausmerkinnöistä annetun asetuksen mukaan pakkaukseen on tehtävä merkintä ajankohdasta, johon asti elintarvike asianmukaisesti säilytettynä säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Valmistaja takaa pakkauksessa ilmoitettujen ravintosisältöjen paikkansa pitävyyden vähintään parasta ennen –päiväykseen saakka. Mikrobiologisessa mielessä lasten ruokapurkit säilyvät käyttökelpoisina useita kuukausia päiväyksen jälkeenkin, mikäli purkki on vakuumissa eli kannen keskiosa on alhaalla.

Miksi kerran syöttämäni ruoka on joskus ihan nestemäistä seuraavana päivänä, vaikka olen säilyttänyt purkkia jääkaapissa?

Lastenruokiin käytetään sakeuttajina vain ns. natiivi- eli luonnontärkkelyksiä. Käytössä ovat yleensä riisi-, maissi- ja perunatärkkelykset. Jos ruoka syödään suoraan purkista ja kaikki ruoka ei mene kerralla, jäljelle jääneen ruoan rakenne löystyy lusikan välityksellä ruokaan päässeen amylaasientsyymin takia. Syljen sisältämä amylaasientsyymi, jonka tehtävä on sulattaa ruokaa, hajottaa ruokaan lisättyä sakeutusainetta. Jos lapsi syö pieniä määriä ja ruokaa jää tähteeksi, on hyvä ottaa kerralla käytettävä ruokamäärä lautaselle puhtaalla lusikalla ja lämmittää se erikseen. Näin jäljelle jääneeseen soseeseen ei sekoitu sylkeä ja ruoan rakenne säilyy moitteettomana.

Voiko lastenruokia pakastaa? Olemme makuannosvaiheessa ja tölkillinen ei kulu suositellussa ajassa?

Lastenruokia voi pakastaa, mutta niiden rakenne muuttuu jonkin verran. Esimerkiksi paljon tärkkelystä sisältävät peruna ja maissi kovettuvat ja kokkaroituvat pakastettaessa. Porkkana sopii hyvin pakastettavaksi. Myös hedelmä- ja marjasoseet sopivat pakastettaviksi mutta ne säilyvät muutenkin avattuna jääkaapissa useamman päivän, kun kerta-annoksen ottaa aina erilleen puhtaalla lusikalla.

6. Pakkaukset ja kierrätys

Talouteemme kertyy kuukausittain röykkiö tyhjiä lastenruokapurkkeja. Miksi niitä ei lunasteta takaisin?

Lasten turvallisuus on lastenruoan valmistajalle tärkein kriteeri pakkausmateriaalia valittaessa. Käyttöominaisuuksiensa takia lasi on toistaiseksi ylivoimainen. Vain iskunkestävyydessä se häviää muoville.

Voinko pakastaa itse valmistamaani ruokaa lastenruokapurkeissa?

Muotonsa takia lastenruokapurkki ei ole paras mahdollinen ”pakastusrasia”, mutta sekä purkkeja että kansia voidaan käyttää pakastukseen. Koska ruoka laajenee jäätyessään, älä täytä purkkia aivan täyteen, ettei se rikkoudu. Samassa purkissa voi pakastaa useita kertoja. Koska lasi ei kestä nopeita lämmönvaihteluita, sulata pakastettu ruoka kaikessa rauhassa jääkaapissa ja siirrä ruoka lämmittämistä varten lautaselle. Pakastetun ruoan sulattamista huoneenlämmössä ei suositella.

Etsi

Etkö löydä etsimääsi?

Kokeile uutta kysymysapuria, joka ehdottaa hakusanoja