Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Share this Artikkelit
X
image

Hyvä alku elämälle

 

Ensimmäisen puolen vuoden ajan lapsi saa kaiken tarvitsemansa ravinnon äidinmaidosta. Äidinmaito on koostumukseltaan yksilöllistä ja antaa lapselle vasta-aineita sekä suojaa tartuntatauteja vastaan. Jatka imetystä niin kauan kuin se tuntuu hyvältä sekä sinusta että lapsestasi.

Torstai, 28. huhtikuuta, 2016

Mitä äidinmaito sisältää?

Maitosi on luotu nimenomaan sinun lapsellesi. Se sisältää juuri oikeassa suhteessa kaikkea sitä, mitä lapsesi ensimmäisten kuuden kuukauden aikana tarvitsee. Muuta ruokaa tarvitaan äidinmaidon lisäksi siis vasta kuuden kuukauden iästä lähtien. Siinä vaiheessa vauvan synnynnäiset rautavarastot alkavat huveta, ja riittävän raudan saannin turvaamiseksi tarvitaan äidinmaidon lisäksi muuta ravintoa.

Osittaista imetystä on hyvä jatkaa koko ensimmäisen vuoden ajan tai vielä pidempään. Äidinmaidossa on vähän proteiinia ja paljon rasvaa. Lisäksi se sisältää tärkeitä pitkäketjuisia omega-3- ja omega-6-rasvahappoja. 

D-vitamiinitipat

Ainoa ensimmäisen puolen vuoden aikana tarvittava lisä on D-vitamiini. Neuvolassa opastetaan antamaan D-vitamiinitippoja toisesta elinviikosta alkaen. D-vitamiinilla on ensimmäisinä elinvuosina tärkeä rooli erityisesti vahvan luuston ja vahvojen hampaiden rakentajana. Koska auringonvalosta ei Pohjoismaissa saa riittävästi D-vitamiinia, alle 2-vuotiaille lapsille on annettava D-vitamiinitippoja.

Anna ruokahalun ohjata

Anna lapsesi itse kontrolloida sitä, kuinka usein ja kuinka paljon hän syö. Neuvolassa voit seurata lapsen pituus- ja painokäyriä ja varmistaa, että hän kasvaa normaalisti. Maidontuotanto vaihtelee lapsen ruokahalun mukaan. Mitä useammin imetät, sitä enemmän kehosi tuottaa rintamaitoa.

Jos et jostain syystä voi imettää tai jos pelkäät, ettei lapsesi saa tarpeeksi maitoa, käänny neuvolan puoleen.

Lisätietoa saat myös osoitteesta www.imetys.fi tai Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen verkkosivustolta osoitteesta www.thl.fi.

Pitääkö syödä kahden edestä?

Imettäminen kuluttaa paljon energiaa ja edellyttää siksi runsaita ja ravitsevia aterioita. Sinun ei tarvitse syödä niin paljon, että painosi nousee, mutta älä myöskään laihduta aktiivisesti imetysaikana. Raskauskuukausina kertyneistä kiloista kannattaa pyrkiä eroon vasta imetyksen lopettamisen jälkeen. Keskity laihduttamisen sijaan syömään kunnollisia aterioita, jotta jaksat arkea ja liikuntaa, esimerkiksi päivittäisiä kävelylenkkejä. Sillä pääset jo pitkälle.

Imetyksen aikana voi syödä melkein mitä tahansa. Tiettyjä ruokia ja juomia pitää kuitenkin varoa. Kala on terveysnäkökulmasta hyvää ruokaa, mutta joissain kalalajeissa saattaa olla ympäristömyrkkyjä, jotka eivät tuhoudu edes kuumennettaessa. Lue lisää raskausaikana vältettävistä elintarvikkeista osoitteesta www.thl.fi ja tarkemmista kalan syöntisuosituksista osoitteista www.vrn.fi ja www.evira.fi.

Lapsi saattaa reagoida johonkin syömääsi ripuloimalla tai saamalla vatsakipuja tai ihottumaa. Voit keskustella asiasta neuvolan terveydenhoitajan kanssa.

Syö säännöllisesti
Imettävän äidin kannattaa jakaa päivän ruoat viiteen tai kuuteen ateriaan ja huolehtia säännöllisestä energiatankkauksesta. Aamupala, lounas, päivällinen ja kaksi tai kolme välipalaa on sopiva rytmi.  Pienten lasten vanhemmilla on usein univajetta, mutta aterioiden suunnittelu etukäteen auttaa arjen sujumista huomattavasti.

  • Mieti, mitä haluat tarjota aterioilla, milloin tarvitaan välipalaa, kuinka etukäteissuunnittelu voi auttaa ja niin edelleen.
  • Kirjoita koko viikon ruokalista muistiin, ettei jokainen ateria tule yllätyksenä.
  • Osta kerralla paljon, jotta kotona on aina raaka-aineita saatavilla.
  • Tee ruokaa pakkaseen tai osta valmiita pakasteaterioita varastoon.
  • Ota lounasruoka pakastimesta aamulla.

Huolehdi nestetasapainosta

Imettäminen kuluttaa paljon nestettä, noin litran päivässä. Juo paljon vettä, mutta myös maitoa, jotta saat tarpeeksi kalsiumia. Imetyksen aikana tarvittavan päiväannoksen kalsiumia saat noin 6–7 desilitrasta maitoa, viiliä tai jogurttia sekä parista viipaleesta juustoa.

Pidä vatsa toiminnassa

Vasta synnyttäneet voivat kärsiä ummetuksesta. Valitse kuitupitoista ruokaa, esimerkiksi täysjyväleipää, -muroja ja -pastaa, kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Myös liikunta edistää vatsan toimintaa. Muista lisäksi juoda riittävästi.

”Teimme ruokaa pakkaseen ennen Judithin syntymää. Ensimmäisen kuukauden aikana sukulaiset auttoivat kaupassa käymisessä ja ruoanvalmistuksessa. Meillä kaikilla riitti energiaa, ja yhteiselomme alkoi rauhallisesti ja viihtyisästi.”

Viktoria ja Martin sekä 3-vuotias Viva ja 10 kuukauden ikäinen Judith

Varo seuraavia

  • Laihdutus imetyksen aikana Imettämiseen tarvitaan paljon ruokaa ja energiaa.
  • Kalansyönti imetyksen aikana Kala on ravitsemuksellisista lähtökohdista tarkasteltuna erinomaista ruokaa myös imetyksen aikana. Joissain kaloissa voi kuitenkin olla korkeita elohopea-, dioksiini- tai PCB-pitoisuuksia. Tutustu kalansyöntisuosituksiin Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran verkkosivustolla osoitteessa www.evira.fi (etsi kalan syöntisuositukset) tai osoitteesta www.vrn.fi.

Lue lisää

Asiaan liittyvää sisältöä
Artikkelin arviot
Etsi

Etkö löydä etsimääsi?

Kokeile uutta kysymysapuria, joka ehdottaa hakusanoja