Aloita liikkuminen uudestaan
Liikunta tekee hyvää vartalollesi, ja yleensäkin on hyvä omistaa aikaa omalle hyvinvoinnillesi. Synnytyksen jälkeen kannattaa lähteä liikkeelle mahdollisimman pian, mutta maltillisesti. Synnytys on rankkaa vartalolle, ja pitkään olo voikin olla heikko. Imettäminen, yöheräilyt ja totuttelu äitiyteen voivat myös uuvuttaa. Maltti on siis valttia tässäkin, suorituskyky ja kunto kyllä kohenee kun sille antaa aikaa.
Liikunta vaikuttaa positiivisesti ihmisiin niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Fysiologisesti se muun muassa parantaa verenkiertoa. Liikunnalla on myös suotuinen vaikutus vatsan toimintaan. Painonhallinnassa liikunnalla on ensisijainen rooli oikean ravitsemuksen lisäksi, mutta ennen kaikkea liikunta virkistää mieltä.
Päivittäisen liikuntasuoritukset kohottavat kuntoa ja auttavat samalla laihduttamaan mahdollisia raskauden aikana kertyneitä kiloja. Toki pieni happihyppely on myös kivaa vaihtelua. Liikunta auttaa myös nukkumaan paremmin, näin jaksaa sitten taas paremmin keskittyä vauvan ja parisuhteen hoitamiseen.
Valitsetpa sitten sauvakävelyn, kuntosalin, venyttelytunnin, vesijumpan tai joogan, pääasia on, että varaat säännöllisesti aikaa jollekin sopivalle liikuntamuodolle. Kannattaa silti kysyä neuvoa neuvolasta tai lääkäriltä, kun aiot aloittaa liikunnan raskauden jälkeen uudelleen mikäli asia yhtään mietityttää.
Mitä tehdä käytännössä?
Kuntosalilla käynti ja kävely soveltuvat erityisen hyvin liikunnan aloittamiseen raskauden jälkeen. Aloita kevyesti, mutta ponnistele kunnes sinua hieman hengästyttää ja lihaksesi väsyvät. Se on merkki siitä, että liikunta tehoaa. Jos aikasi on kortilla, sinun kannattaa etsiä liikuntapaikka kotisi läheltä. Muistathan kuitenkin myös hyötyliikunnan edut!
Muista vahvistaa lantionpohjan lihaksiasi ja vatsalihaksiasi aivan ensimmäiseksi, synnytys on erityisen rankka juuri tälle vartalon osalle. Kuntoilun voikin aloittaa ihan kotikonstein. Lantionpohjan lihaksia voi harjoittaa vaikka samalla kun imettää lasta.
Vatsalihaksia voi harjoittaa tekemällä esimerkiksi selinmakuulla vatsarutistuksia nostamalla lapaluut irti lattiasta (jalkapohjat lattiassa kiinni) ja alavatsaliikkeitä pyrkimällä nostamaan häntäluun irti lattiasta vatsalihasten avulla (polvet koukussa rinnan päällä).
Yleiskuntoa voi kohottaa alussa ihan päivittäisellä ulkoilulla. Voit käydä kävelyillä vauvan kanssa, aloittaa ensin esim. kauppakäynneistä ja pidentää kävelylenkkejä vähitellen. Jos asut kerrostalossa, rappuset ovat oiva apu yleiskunnon kohotukseen.
Sauvakävely on myös hyvä keino saada ylävartalolle liikettä, vauvan kantaminen kun usein jäykistää hartioita ja selkää. Muistathan että voit harrastaa liikuntaa myös vauvan kanssa. Kotona se onnistuu huomioimalla vauvan erilaisissa lihaskuntoliikkeissä, useilla paikkakunnilla myös järjestetään äidille ja lapselle yhteisiä jumppia. Ja reipas kävelylenkki vauvan kanssa ulkona on hieno tapa nauttia raikkaasta ulkoilmasta.