Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Share this Artikkelit
X
Lapsen kasvatus

Lapsen kasvatus ja auktoriteetin vastustaminen

 

Pienet lapset, varsinkin yli 15-kuukauden ikäiset, jotka ovat jo itsenäisempiä, koettelevat usein heitä ympäröiviä ihmisiä pistämällä heille vastaan.

Tiistai, 3. toukokuuta, 2016

Jokainen vanhempi omaksuu tässä tilanteessa asenteen, joka perustuu hänen omaan kasvatukseensa ja luonteeseensa, läheisten ihmisten luonteisiin sekä kokemuksiin, jotka hän on aiemmin saanut muiden lasten kohdalla. Lyhyesti sanoen tapa, jolla asetat lapsellesi rajat, on tärkeä kysymys, johon löydät oman vastauksen kumppanisi kanssa.

Olemme koonneet yhteen kolmen parin kokemukset siitä, kuinka he osoittavat vanhemman auktoriteettia. Heidän kokemuksensa täydentävät omiasi ja auttavat sinua löytämään itsellesi ja lapsellesi sopivimman lähestymistavan.

Niklas ja Suvi, Antin (20 kk) vanhemmat

Hyvin selitetty auktoriteetti tehoaa! ”Antti on hyvin vilkas pieni poika. Heti siitä lähtien, kun hän oppi kävelemään, hän halusi koskea kaikkeen, mitä talosta löytyi. Se teki elämän mahdottomaksi, koska meidän piti jatkuvasti vahtia häntä ja kieltää häntä toistamiseen koskemasta kaikkeen.”

”Yritimme ensin laittaa kaiken pois hänen ulottuviltaan, mutta olimme aina unohtaneet jotain! Eräänä päivänä sitten päätimme selittää hänelle rauhallisesti ja jämäkästi, että oli tavaroita, jotka eivät olleet häntä varten, vaikka hän ulottuikin niihin. Kävelimme hänen kanssaan ympäri asuntoa, ja näytimme nämä tavarat hänelle. Antti ymmärsi hyvin, että se ei ollut leikki. Luulen, että häneen teki vaikutuksen se, että olimme molemmat paikalla.”

"Tämän jälkeenkin hän on saattanut joskus koskea "kiellettyjä tavaroita", mutta sitä tapahtuu harvoin, ja hän tuntuu olevan itse hyvin ylpeä siitä, että osaa käyttäytyä kuin aikuinen!”

Petri ja Anne, Siirin (16 kk) vanhemmat

Tärkeintä on omaksua yhdenmukainen kanta ”Siiri on jo jonkin aikaa kieltäytynyt ihan kaikesta. Olipa kyseessä sitten vaipanvaihto, pukeminen, kylpy tai minkä tahansa muun kuin pastan syöminen, hänen vastauksensa joka ehdotukseen on sama: Ei!”

”Kun Siiri alkoi tehdä vastarintaa, päätimme, ettemme ota hänen kanssaan joka kerta yhteen. Ajattelimme, että jos lapsemme kieltäytyy järjestelmällisesti kaikista ehdotuksistamme, meidän on turha inttää joka asiasta, sillä se tarkoittaisi, että meidänkin asenteemme olisivat yhtä peräänantamattomia kuin Siirin asenteet.

Meidän täytyy opettaa häntä näyttämällä hyvää esimerkkiä joustavuudesta ja antaa hänen nähdä, että myönnytyksiä voi hyvinkin tehdä. Nykyään me annamme hänelle joskus periksi, ja toisinaan taas tarjoamme vaihtokauppaa – kuten esimerkiksi: ”Jos et halua, se on OK, mutta ensin sinun täytyy...”

Neuvotellessamme hänen kanssaan yritämme asettaa ehtoja, joihin hänen on helppo myöntyä. Kyse on enemmänkin periaatteen oppimisesta. Toisinaan kyllä pysymme vankkumattomina, sillä meistä hänen täytyy oppia, että joitakin asioita elämässä ei voi muuttaa. Meistä on silti tärkeintä, että voimme asettaa tiettyjä perusperiaatteita, jotka mahdollistavat miellyttävän perhe-elämän.”

Ville ja Johanna, Eetun (18 kk) vanhemmat

Auktoriteetin käyttö oikeaan aikaan tuo lapselle turvallisuuden tunteen! ”Kun Eetu täytti 15 kuukautta, hän rupesi yhtäkkiä olemaan todella hankala ruoka-aikoina. Hän kieltäytyi maistamasta uusia ruokia. Hän halusi syödä sormillaan, vaikka oli jo aikaisemmin tottunut käyttämään pientä lusikkaansa ja haarukkaansa aivan hyvin.

Sen sijaan, että olisimme myöntyneet kaikkeen tai kieltäneet kaiken, me valitsimme joitakin asioita, joissa emme halunneet antaa periksi ja toisia, joiden suhteen olimme suvaitsevaisempia. Eetun täytyy syödä lusikalla ne ruuat, joista hän pitää ja hänen täytyy kokeilla ainakin yksi suupala ruokia, joita hän ei vielä tunne.

Korvauksena hän saa syödä joitakin ruokia sormin, esimerkiksi pieniä paloja kinkkua tai hedelmiä, eikä hänen tarvitse syödä lautastansa tyhjäksi. Oikeastaan asetimme vain uudet pelisäännöt. Nämä selkeät ja yksinkertaiset säännöt antavat Eetulle turvallisen tunteen, että hän voi vaikuttaa asioihin ja toisaalta tietää, minkä sääntöjen mukaan hänen täytyy pelata.”

Lue lisää

Asiaan liittyvää sisältöä
Artikkelin arviot
Etsi

Etkö löydä etsimääsi?

Kokeile uutta kysymysapuria, joka ehdottaa hakusanoja