Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Share this Artikkelit
X
image

Makuannosten aloittaminen

 

Suurin osa lapsista pärjää ensimmäiset kuusi kuukautta mainiosti pelkällä äidinmaidolla. Jos lapsesi vaikuttaa kiinnostuneelta kiinteistä ruoista, voit antaa hänen kokeilla pieniä annoksia aikaisintaan neljän kuukauden iästä alkaen. Makuannosten pitää olla hyvin pieniä maistiaisia, vain pari pientä lusikallista. Tarkoituksena on tarjota lapselle mahdollisuus tottua uusiin makuihin ja koostumuksiin. Makuannoksilla ei saa vielä tässä vaiheessa korvata äidinmaitoa.

Torstai, 28. huhtikuuta, 2016

Mitä lapselle voi antaa? 

Nykyvanhemmille ei suositella kiinteiden ruokien aloittamista mistään tietystä ruoka-aineesta, mutta keitetyt ja soseutetut juurekset, marjasoseet ja pienen pienet puuroannokset ovat hyviä vaihtoehtoja. Koska niin isot kuin pienetkin lapset pitävät makeasta, lapsi on hyvä totuttaa juureksiin ja vihanneksiin ennen hedelmiä ja marjoja. 

Lapselle voi antaa testattavaksi myös muun perheen ruokaa, kunhan se on kunnolla soseutettua eikä sisällä suolaa. Ruoan joukkoon voi sekoittaa lapselle tutunmakuista rintamaitoa (tai korviketta, jos lapsi on tottunut siihen).

Gluteeni 

Lapsen olisi hyvä testata jotakin gluteenia sisältävää ruokaa ennen kuuden kuukauden ikää ja mielellään imetyskauden aikana. Gluteenia on kaikissa vehnää, ruista ja ohraa sisältävissä elintarvikkeissa. Lastenlääkärien ja tutkijoiden mukaan keliakiariskiä voi pienentää antamalla lapselle gluteenia imetyskauden aikana.

Gluteeni-intoleranssi eli keliakia on suolistosairaus, joka edellyttää täysin gluteenitonta ruokavaliota.

Gluteenikokeiluja voi tehdä pienillä pehmeän leivän paloilla tai pienillä puuroannoksilla. Muista, että kaurassa, maissijauhossa ja riisijauhossa ei ole gluteenia pieniä jäämiä enempää. Valitse siis kokeiluihin jotakin vehnää sisältävää. 

Asiaan liittyvää sisältöä
Artikkelin arviot
Etsi

Etkö löydä etsimääsi?

Kokeile uutta kysymysapuria, joka ehdottaa hakusanoja