Raskaus ja maitotuotteet
Jos vältät maitotuotteita, ei huolta, saat silti riittävästi kalsiumia jos kiinnität huomiota ruokavalioosi.
- Valitse ruoka-aineita, jotka sisältävät paljon kalsiumia. Kalsiumia saat mm. kalsiumilla täydennetyistä juomista (esim. soija-, tai kaurajuoma), pähkinöistä, soijapavuista, seesaminsiemenistä ja lohesta.
- Kalsiumia on saatavilla myös lisäravinteena. Maidottomien kasiumlähteiden kalsium ei aina välttämättä imeydy yhtä hyvin kuin maitotuotteiden kalsium, joten saatat tarvita kalsiumia myös lisäravinteena.
- Tarkkaile D-vitamiinin saantiasi. D-vitamiinia löytyy useimmista maitotuotteista, joten saatat tarvita myös sitä lisäravinteena jos et käytä maitotuotteita. Päivittäinen auringonvalo tuo paljon D-vitamiinia, mutta aina sitä ei ole riittävästi saatavilla, joten muista lisäravinteet myös D-vitamiinin osalta.
Raskaus ja korkea verenpaine
Raskaus ja korkea verenpaine on suhteellisen yleinen raskausajan ongelma. Raskausajan kohonnut verenpaine (gestational hypertension) vaatii aina lääkärin hoitoa.
Näillä vinkeillä voit vaikuttaa verenpaineeseen raskauden aikana myös itse:
- Koeta pitää painonnousu kurissa.
- Valitse vähäsuolaisia elintarvikkeita ja ruokia. Kiinnitä huomiota suolan käyttöön ruoanvalmistuksessa.
- Ole aktiivinen ja liiku.
- Vältä alkoholia ja tupakkaa koko raskauden (ja imetyksen!) ajan.
- Kerro lääkärillesi kaikista käyttämistäsi resepti- tai reseptivapaista lääkkeistä.
Raskaus ja diabetes
Raskaus ja diabetes yhdessä vaativat aina lääkärin hoitoa. Raskausdiabeteksen syntymämekanismia ei tiedetä tarkasti, mutta sen epäillään johtuvan insuliinintuotantoa häiritsevistä raskausajan hormoneista. Äidin raskausdiabeteksen vuoksi sikiö saattaa kasvaa tavallista suuremmaksi. Raskausdiabetes paranee yleensä synnytyksen jälkeen, mutta se altistaa äidin myöhemmin puhkeavalle tyypin 2 diabetekselle. Raskausdiabeteksen hoidon päämääränä on pitää veren glukoosipitoisuus normaalina koko raskauden ajan. Tämä vaatii aina tarkkaan määriteltyä ateriasuunnittelua ja aikataulutettua liikuntaa.
Ennakoiva vinkki jokaiselle:
- Pyydä lääkäriltäsi lähete ravitsemusterapeutille. Ammattitaitoinen ravitsemusterapeutti voi auttaa sinua ateriasuunnittelussa ja saat samalla vinkkejä ja neuvoja diabeteksen hallintaan raskauden aikana.
Kaksoset tai vielä useampi
- Jos odotat kaksosia tai vielä useampaa lasta yhdellä kertaa, energiantarpeesi on suurempi kuin yhtä lasta odottavan äidin. Muista syödä monipuolisesti ja riittävästi. Syö useampia pieniä aterioita päivässä, varsinkin jos tulet helposti kylläiseksi jo pienestä ruokamäärästä.
Pyydä apua lääkäriltä ja neuvolasta ammattilaisilta, sillä energiantarve voi vaihdella riippuen siitä olitko ennen raskautta yli-, ali- vai normaalipainoinen.
Raskaus ja jalkakrampit
Raskausajan jalkakrampit tulevat usein yöllä ja ovat yleinen raskauden sivuoire. Kärsit niistä todennäköisimmin raskauden viimeisen kolmanneksen aikana ja ne johtuvat todennäköisesti siitä lisäpainosta, jota kannat tässä vaiheessa raskautta mukanasi koko ajan.
Tässä muutama vinkki jalkakramppien helpottamiseen raskauden aikana:
- Venyttele pohkeitasi ja pyörittele nilkkojasi.
- Varmista riittävä kalsiumin saanti. Se on tärkeää luustolle, mutta se on myös erittäin tärkeätä lihasten supisteluille.
Sinulla saattaa esiintyä joitain näistä vaivoista raskauden aikana tai ei yhtäkään niistä. Muista aina, että suurin osan näistä raskausajan vaivoista on ratkaistavissa ja niihin on saatavilla helpotusta, jotta voit nauttia raskaudestasi terveenä ja olosi pysyy hyvänä. Noudata aina lääkärin ja terveydenhoitajan ohjeita, he ovat asiantuntijoita ja tietävät mitä tarvitaan raskauden sujuvaan etenemiseen!