Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Share this Artikkelit
X
Raskausviikko 22 - raskausviikko 26

22. raskausviikko - 26. raskausviikko eli kuudes raskauskuukausi

 

Edelliset kuukautiseni olivat 24-28 viikkoa sitten eli nyt on menossa raskausviikot 22. raskausviikko - 26. raskausviikko. Olen huippukunnossa ja samoin on vauvani. Meille kaikki on yhteistä!

Torstai, 7. heinäkuuta, 2016

Raskausviikko 22 – raskausviikko 26: Missä kehitysvaiheessa vauvani on nyt?

Kun saavutat raskausviikon 22, vauvasi aivojen kehitys on hyvässä vauhdissa: aivokuori kasvaa ja hermoradat alkavat muodostua. Vauvasi alkaa hahmottamaan aistien antamia viestejä (maku, haju jne.) ja kykenee pian muistamaan kokemuksiaan ja jopa reagoimaan niihin!

Raskausviikkojen 22-26 aikana vauvasi on edelleen hyvin aktiivinen kohdussasi ja nämä viikot ovatkin yleensä vilkasta aikaa, jolloin vauva liikkuu paljon. Kun silität mahaasi, saattaa vauva jopa reagoida kosketukseesi. Nämä ovat maagisia hetkiä! Vauva alkaa reagoida myös moniin ympäristön ääniin kuten musiikkiin ja ennen kaikkea sinun ja puolisosi ääniin. Vauva on myös hyvin herkkä metelille ja aggressiivisille äänille ja siitä syystä rauhallinen ympäristö onkin nyt erityisen tärkeä.

Raskausviikolla 26 on tärkeää noudattaa varovaisuutta, sillä vauvan hermojärjestelmä ei ole vielä kovin kypsä. On tärkeää, että vauva ei saa liikaa aistiärsykkeitä. Kannattaa suosia hellää lähestymistapaa ja puhua vauvalle rauhallisesti, kertoilla vaikka päivän kuulumisia. Rauhallinen musiikki ja vauvan hyväily ja helliminen vatsan läpi ovat nyt tärkeitä.

Vauvasi keho alkaa näyttämään jo ihan täydelliseltä vauvan keholta, kuin pieneltä täydelliseltä nukelta. Kun raskausviikko 26 lähestyy, vauva alkaa pulskistua rasvan kerääntyessä ihon alle valmistellen vauvaa syntymään. Vauvan iho on kauttaaltaan vahamaisen lapsenkinan (vernix caseosa) peitossa.

Raskausajan ruokavalio

Kuudes raskauskuukausi, eli raskausviikko 22 – raskausviikko 26 tarkoittaa sitä hetkeä raskauden aikana, kun äidin keho antaa vauvalle uusia makukokemuksia ja -elämyksiä. Siksi on tärkeää, että syöt monipuolisesti, sillä tästä hetkestä eteenpäin vauvasi oppii jatkuvasti uusia makuja ja tuoksuja. Kaikki makumolekyylit syömästäsi ruoasta välittyvät vauvallesi lapsiveden kautta. Tämä on siis ainutlaatuinen tilaisuus tarjota vauvallesi upeita kokemuksia, mutta kuitenkin kohtuudella!

Vatsasi kasvaa edelleen ja sinulla saattaa esiintyä univaikeuksia. Tässä vaiheessa on tärkeä välttää rasvaisia ruokia, jotka helposti aiheuttavat raskausajan närästystä.

Kuukauden kysymys: raskaus ja närästys, ja kuinka välttyä siltä? Vauvasi vie koko ajan enemmän tilaa vatsassasi. Tästä syystä sinun sisäelimesi joutuvat ahtaampaan tilaan, erityisesti vatsalaukku työnnetään vauvan toimesta ahtaammalle ja ahtaammalle. Tästä johtuen raskausviikon 26 tienoolla, saattaa odottavilla äideillä alkaa usein esiintymään refluksitautia ja ruokatorven ärsytystä, josta saattaa seurata myös raskausajan närästystä. Muista siis syödä hitaasti ja pureskella huolellisesti. Vältä mausteisia ruokia, jos kärsit närästyksestä raskauden aikana. Syö kevyitä aterioita ja muista välipalat. Juo säännöllisesti erityisesti aterioiden välillä, mutta vältä hiilihappo- ja jäävettä. Jos raskausajan närästys ei helpotu kotikeinoin, kysy neuvoa lääkäriltäsi. Älä ota närästyslääkkeitä ilman lääkärisi antamia ohjeita.

Kuudennen raskauskuukauden ja raskausviikon 26 lopulla vauvasi alkaa enenevässä määrin muistuttaa ”valmista” vauvaa - se pulskistuu ja hiukset ja kynnet ovat jo pitkälle kehittyneet. Sinulle tämä tarkoittaa loppusuoran alkamista. Viimeiset kolme kuukautta ennen vauvasi syntymää käynnistyy! Raskausviikko 26 tarkoittaa myös, että pian on myös synnytysvalmennuksen aika.

Mietteitä ja mielipiteitä

Sonia, 28 vuotta, raskausviikko 26:

"Tänään oli aivan upea päivä: luokkakokous meni hyvin ja kun tulin kotiin, kaiken kruunasi mieheni, joka sanoi että näytän todella kauniilta. Olen onneni kukkuloilla! Hormonit eivät yksin selitä tätä mahtavaa olotilaa!"

Lue lisää

Asiaan liittyvää sisältöä
Artikkelin arviot
Etsi

Etkö löydä etsimääsi?

Kokeile uutta kysymysapuria, joka ehdottaa hakusanoja