Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Share this Artikkelit
X
22. raskausviikko - 26. raskausviikko eli kuudes raskauskuukausi

22. raskausviikko - 26. raskausviikko eli kuudes raskauskuukausi

 

Edelliset kuukautiseni olivat 24-28 viikkoa sitten eli nyt on menossa raskausviikot 22. raskausviikko - 26. raskausviikko. Olen huippukunnossa ja samoin on vauvani. Meille kaikki on yhteistä!

Torstai, 7. heinäkuuta, 2016

Missä kehitysvaiheessa vauvani on nyt?

Vauvasi aivojen kehitys on hyvässä vauhdissa: aivokuori kasvaa ja hermoradat alkavat muodostua. Vauvasi alkaa hahmottamaan aistien antamia viestejä (maku, haju jne.) ja kykenee pian muistamaan kokemuksiaan ja jopa reagoimaan niihin!

Vauvasi on edelleen hyvin aktiivinen kohdussasi ja liikkuu paljon. Kun silität mahaasi, saattaa vauva jopa reagoida kosketukseesi. Nämä ovat maagisia hetkiä! Vauva alkaa reagoida myös moniin ympäristön ääniin kuten musiikkiin ja ennen kaikkea sinun ja puolisosi ääniin. Vauva on myös hyvin herkkä metelille ja aggressiivisille äänille ja siitä syystä rauhallinen ympäristö onkin nyt erityisen tärkeä.

Tässä vaiheessa on tärkeää noudattaa varovaisuutta, sillä vauvan hermojärjestelmä ei ole vielä kovin kypsä. On tärkeää, että vauva ei saa liikaa aistiärsykkeitä. Kannattaa suosia hellää lähestymistapaa ja puhua vauvalle rauhallisesti, kertoilla vaikka päivän kuulumisia. Rauhallinen musiikki ja vauvan hyväily ja helliminen vatsan läpi ovat nyt tärkeitä.

Vauvasi keho alkaa näyttämään jo ihan täydelliseltä vauvan keholta, kuin pieneltä täydelliseltä nukelta. Se alkaa pulskistua rasvan kerääntyessä ihon alle valmistellen vauvaa syntymään. Vauvan iho on kauttaaltaan vahamaisen lapsenkinan (vernix caseosa) peitossa.

Raskausajan ruokavalio

Kuudes raskauskuukausi on se hetki, kun alat antaa vauvallesi uusia makukokemuksia ja -elämyksiä. Siksi on tärkeää, että syöt vaihtelevasti. Tästä eteenpäin vauvasi oppii makuja ja tuoksuja. Kaikki makumolekyylit syömästäsi ruoasta välittyvät vauvallesi lapsiveden kautta. Tämä on siis ainutlaatuinen tilaisuus tarjota vauvallesi upeita kokemuksia... luonnollisesti kohtuudella!

Vatsasi kasvaa edelleen ja sinulla saattaa esiintyä univaikeuksia. Tässä vaiheessa on tärkeä välttää rasvaisia ruokia, jotka helposti aiheuttavat raskausajan närästystä.

Kuukauden kysymys: raskaus ja närästys, ja kuinka välttyä siltä?
Vauvasi vie koko ajan enemmän tilaa vatsassasi. Tästä syystä sinun sisäelimesi joutuvat ahtaampaan tilaan, erityisesti vatsalaukku työnnetään vauvan toimesta ahtaammalle ja ahtaammalle. Tästä aiheutuu useasti refluksitautia ja ruokatorven ärsytystä ja seurauksena voi tulla raskausajan närästys. Muista siis syödä hitaasti ja pureskella huolellisesti. Vältä mausteisia ruokia jos kärsit närästyksestä raskauden aikana. Syö kevyitä aterioita ja muista välipalat. Juo säännöllisesti erityisesti aterioiden välillä, mutta vältä hiilihappo- ja jäävettä. Jos raskausajan närästys ei helpotu kotikeinoin, kysy neuvoa lääkäriltäsi. Älä ota närästyslääkkeitä ilman lääkärisi antamia ohjeita.

Kuudennen raskauskuukauden lopulla vauvasi alkaa enenevässä määrin muistuttaa ”valmista” vauvaa - se pulskistuu ja hiukset ja kynnet ovat jo pitkälle kehittyneet. Sinulle tämä tarkoittaa loppusuoran alkamista. Viimeiset kolme kuukautta ennen vauvasi syntymää käynnistyy! Pian on myös synnytysvalmennuksen aika.

Mietteitä ja mielipiteitä

Sonia, 28 vuotta, kuudes raskauskuukausi

"Tänään oli aivan upea päivä: luokkakokous meni hyvin ja kun tulin kotiin, kaiken kruunasi mieheni, joka sanoi että näytän todella kauniilta. Olen onneni kukkuloilla! Hormonit eivät yksin selitä tätä mahtavaa olotilaa!"

Lue lisää

Vinkkejä vanhemmille

Haluatko enemmän tietoa lapsesi ikään liittyvistä kehitysvaiheista ja ravitsemuksesta?

  • Ruokailutilanne
  • Perhe-elämä
  • Vinkit matkalle
  • Leikkivinkit

Liity Hyvät eväät -kerhoon

Asiaan liittyvää sisältöä
Artikkelin arviot