Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Share this Artikkelit
X
raskausviikko 14, raskausviikko 15, raskausviikko 16 ja raskausviikko 17

Raskausviikko 14 - raskausviikko 17, eli neljäs raskauskuukausi

 

Edelliset kuukautiseni olivat 16-19 viikkoa sitten, eli menossa ovat raskausviikot raskausviikko 14 - raskausviikko 17. Vauvani imeskelee peukaloaan tyytyväisenä kohdussani. Minulla taas on täysin vastustamaton himo syödä mansikoita!

Torstai, 7. heinäkuuta, 2016

Raskausviikko 14: Missä kehitysvaiheessa vauvani on nyt?

Vauvasi muuttuu koko ajan aktiivisemmaksi ja saatat jo tuntea sen liikkeitä! Aluksi tämä tuntemus on hyvin hentoinen, vähän kuin perhosen siiven kosketus tai pienen pieniä kuplia vatsassasi. Mutta älä huoli jos et vielä tunne liikkeitä, tämä tulee kyllä pian muuttumaan. Vauvasi availee nyt jo suutaan, kääntelee katsettaan, kurtistelee kulmiaan ja osaa laittaa peukalon suuhunsa imeäkseen sitä!

Vauvan aistit jatkavat kehittymistään huimaa vauhtia. Silmän verkkokalvo alkaa toimia. Raskausviikosta 14 alkaen vauvan tuntoaisti alkaa myös vähitellen kehittyä yhä pidemmälle, ensin pienillä herkillä alueilla iholla (tactile corpuscles). Kosketukseen reagoiminen tulee vasta vähän myöhemmin 24. raskausviikolla, sillä tuntoaistin kehittyminen on hitaampaa. Vauvan hajuaisti alkaa myös kehittyä, mutta vauva pystyy havaitsemaan hajuja vasta seitsemännellä raskauskuulla. Makuaisti kehittyy lapsiveden ansiosta ja lapsiveden maku riippuu taas aivan siitä mitä sinä syöt. Raskausviikosta 15 lähtien vauvasi kuuloaisti on jo niin kehittynyt, että se pystyy kuulemaan! Vauva vastaanottaa kuuloaistimuksia lapsiveden avulla. Se erottaa sydämesi lyönnit, vatsasi äänet ja erityisesti sinun puheäänesi. Voit ruveta juttelemaan vauvallesi rauhoittavasti, vaikka se ei vielä puhettasi ymmärräkään.

Raskausajan ruokavalio raskausviikoilla 14-17: raskaus ja suola

Ensimmäiseltä raskauskolmannekselta tutut vastenmielisyydet ruokia kohtaan ja raskauspahoinvointi helpottaa tässä vaiheessa. Yleensä ruokahalu palaa ja siitä kannattaa nyt ottaa kaikki irti. Nautiskele, mutta kohtuudella. Painonnousuun raskausaikana ei ole olemassa tarkkaa sääntöä, se riippuu paljon ruumiinrakenteestasi, alkupainostasi, terveydentilastasi ja aineenvaihdunnastasi. Keskimääräinen ideaali painonnousu on noin 300-350 grammaa viikossa toisen raskauskolmanneksen aikana, mutta lääkärisi voi antaa sinulle tähän yksilöllisen ja tilanteeseesi sopivan suosituksen.

Huomioi tarkkaan myös jodin saanti, sillä se on tärkeää kilpirauhasen toiminnan kannalta. Jodia saa ruoasta, ennen kaikkea pöytäsuolasta. Raskausajan ruokavalio on vähäsuolainen. Suolaa ei siis tarvitse lisätä kaikkeen, tärkeää on löytää oikea tasapaino. Myös tästä asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Kuukauden kysymys: makeannälkä - raskaus ja sokeri?

Mieliteot herkkuihin raskausaikana ovat yleisiä: mansikkatorttu, suklaamousse, herkkukurkku... makuja on monia. Jälleen kerran asialla ovat hormonit. Mutta pitääkö ja voiko mieliteoille antaa periksi? Kyllä vain, raskaus ja sokeri yhdessä on hyväksi kohtuudella ja vain silloin tällöin, samalla kun huolehdit muuten monipuolisesta ja järkevästä ruokavaliosta. Kun makeannälkä iskee, kannattaa suosia terveellisempiä vaihtoehtoja kuten tuoreita tai kuivattuja hedelmiä, maitopohjaisia jälkiruokia (ei kermaa) ja luonnonjogurttia. Suosi yksinkertaisia vaihtoehtoja pieninä annoksina ja valitse aina se terveellisempi vaihtoehto: pala tummaa suklaata mieluummin kuin pala rasvaista kakkua.

Vauvasi jatkaa kehittymistään omassa kuplassaan vatsassasi. Tässä vaiheessa vauvan sukupuoli alkaa yleensä kiinnostaa vanhempia kovasti, sillä seuraava ultraäänitutkimus on jo ensi kuussa. Kärsivällisyyttä siis!

Mietteitä ja mielipiteitä

Sonia, 28 vuotta, neljäs raskauskuukausi

"Nyt on pakko tottua ajatukseen, että en enää mahdu vaatteisiini. Mutta tässäpä oiva syy shoppailupäivään ystävien kanssa. Ja viesti kaikille ystävilleni: kuka ihana lainaisi minulle muodikkaita raskausajan vaatteita?"

Lue lisää

Asiaan liittyvää sisältöä
Artikkelin arviot
Etsi

Etkö löydä etsimääsi?

Kokeile uutta kysymysapuria, joka ehdottaa hakusanoja