Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Share this Artikkelit
X
raskausviikko 18, raskausviikko 19, raskausviikko 20 sekä raskausviikko 21

Raskausviikko 18 - raskausviikko 21, eli viides raskauskuukausi

 

Edelliset kuukautiseni olivat 20 - 23 viikkoa sitten, eli nyt on menossa aikaväli raskausviikko 18 - raskausviikko 21. Tuntuu, että vauvani on varsinainen uimari ainakin liikkeidensä perusteella! Tässä kuussa selviää vihdoin ostanko vaaleanpunaisia vai -sinisiä vauvanvaatteita!

Torstai, 7. heinäkuuta, 2016

Raskausviikko 18: Missä kehitysvaiheessa vauvani on nyt?

Vauvasi vahvistuu päivä päivältä. Se painaa jo suunnilleen 335 grammaa, eli on noin greipin kokoinen! Vauvan lihakset ovat vahvistuneet - ja sen myötä myös vauvan liikkeet - ja voimistuvat koko ajan lisää. Vauva ottaa tästä kaiken ilon irti, se oikoo jäseniään, pyörii ja tekee voltteja. Välillä vauva työntää jaloillaan kohdunseinää ja silloin tunnet vatsasi pinnalla muhkuroita. Tällöin kannattaa silittää vauvaa ja täten vakuuttaa sille, että täällä ollaan edelleen!

Vauvasi aivojen kehitys vauhdittuu tässä vaiheessa - aivoissa on jo 12-13 biljoonaa hermosolua. Tässä vaiheessa vauva rupeaa muistamaan tunnekokemuksiaan ja on herkkä sille mitä ruokaa sinä syöt.

Vauvan keuhkot kehittyvät myös: vauvalla alkaa esiintyä enenevissä määrin hengitysreaktioita, joskin edelleen epäsäännöllisesti. Vauvan haima rupeaa tuottamaan insuliinia, joka mahdollistaa sen, että se pystyy käyttämään sokeria ja rasvaa kasvamiseen.

Viides raskauskuukausi on se kuukausi, kun sinulla on toinen ultraäänitutkimuksesi: tämä on se maaginen hetki jolloin pääset näkemään vauvasi kaikessa ihanuudessaan! Ja halutessasi, saat tietää myös vauvasi sukupuolen. Jos vauva on tyttö, on sen munasarjat jo muodostuneet ja sisältävät jo alkusolut 6 miljoonalle munasolulle.

Raskausajan ruokavalio raskausviikoilla 18-21: raskaus ja makuaisti

Menossa on nyt viides raskauskuukausi, eli raskausviikot 18 - 21, ja painonnoususi jatkuu. Jos sinun pitää tarkkailla painoasi, suosi vähärasvaista lihaa ja kalaa. Ole tarkka, että saat ravinnostasi paljon kuituja (hedelmät, vihannekset, leipä, pasta, ruskea riisi jne.) ja muista huolehtia nestetasapainostasi juomalla vähintään litra vettä päivittäin.

Pidä raskausajan ruokavalio tasapainoisena ja monipuolisena, jotta saat ravinnostasi kaiken hyödyn irti. Monipuolisuus antaa myös vauvallesi mahdollisuuden kokea uusia makuja. Raskauden aikana vauvan haju- ja makuaisti kehittyy ja pystyt tarjoamaan vauvallesi uusia kokemuksia ja makuelämyksiä. Hyvin pian vauva pystyy jo muistamaan kokemuksiaan!

Kuukauden kysymys: mikä auttaa turvonneisiin jalkoihin?

Raskaus ja makuaisti ovat yhtä näillä raskausviikoilla ja makumieltymyksesi muuttuvat raskauden aikana jatkuvasti. Nestetasapainosta huolehtiminen on erittäin tärkeää ja sillä pystyy estämään esim. turvotusta. Joskus raikas vesi voi olla se kaikkein mieluisin vaihtoehto ja sitä voi helposti muunnella moneksi:

  • Lisää vesipulloosi sitruunamehua, saat näin miellyttävän happaman juoman. Tai mausta vesi mintun lehdillä tai suosikkiyrtilläsi. Näin saat miellyttävän makuista ja raikasta juomaa ilman kaloreita!
  • Tee ja kahvi sisältävät kofeiinia, joten niitä ei pidä nauttia liikaa. Erityisesti niitä pitää välttää illalla, jotta kofeiini ei vaikuta unen saantiin.
  • Kuumilla keleillä kotitekoinen jäätee on voittamaton juoma! Se maistuu varmasti sinulle ja myös puolisollesi.

Olet nyt kuudennen raskauskuukautesi alussa ja kommunikointi vauvasi kanssa lisääntyy jatkuvasti. Pystyt tuntemaan vauvasi liikkeet ja sen vuorovaikutus ulkomaailman kanssa lisääntyy koko ajan. Vauva on myös nyt tottunut sinun ruokamieltymyksiisi.

Mietteitä ja mielipiteitä

Sonia, 28 vuotta, viides raskauskuukausi

"Tuntuu että vauvani ei ole koskaan paikallaan! Luulen, että hänestä tulee hyvin urheilullinen, ja arvaatkin jo varmaan, hän on poika. Saimme tietää sukupuolen toisessa ultraäänitutkimuksessani ja se oli todella taianomainen hetki! Mieheni ja minä käymme jo tahtojen taistoa poikamme tulevasta nimestä... mieheni suosikki on Augustin. Nähtäväksi jää minkä valitsemme ;-)"

On arvioitu että noin 80% tulevista vanhemmista haluaa tietää lapsensa sukupuolen ennen lapsen syntymää. Uteliaisuutta on niin vaikea hillitä!

Lue lisää

Asiaan liittyvää sisältöä
Artikkelin arviot
Etsi

Etkö löydä etsimääsi?

Kokeile uutta kysymysapuria, joka ehdottaa hakusanoja