Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Share this Artikkelit
X
Raskausviikko 27 - raskausviikko 30

27. raskausviikko – 30. raskausviikko, eli seitsemäs raskauskuukausi

 

Edelliset kuukautiseni olivat 29-32 viikkoa sitten, on siis menossa raskausviikot 27-30. Vauvani on jo kyynärvarteni pituinen! Synnytysvalmennuksen alkamisaika lähestyy ja äitiysloman alku on jo lähellä raskausviikolla 30. Kävelyni on hieman hullunkurista vauvavatsani kanssa.

Torstai, 7. heinäkuuta, 2016

Raskausviikko 27 - raskausviikko 30: Missä kehitysvaiheessa vauvani on nyt?

Kun raskausviikko 27 alkaa, vauvan keho valmistautuu syntymään ja hengitystoimintojen aloittamiseen. Vauvan hengitysliikkeet alkavat pikkuhiljaa löytää säännöllisen rytminsä. Hengityselimistön rakenne on periaatteessa jo valmis, mutta kehitys on silti vielä kesken. Vauvan sisäinen lämmönsäätelyjärjestelmä toimii jo raskausviikolla 27 ja siten vauva pystyy sopeutumaan kohdun ulkopuoliseen lämpötilaan.

Vauvan ihonalainen rasvakerros paksuuntuu ja vauvasi pulskistuu. Iho ei ole enää niin ryppyinen. Raskausviikolla 30 vauvasi alkaa olla jo niin iso, että sillä on hyvin vähän tilaa liikkua kohdussasi. Se kuluttaa aikansa lähinnä imemällä peukaloaan ja testailemalla maku- ja hajuaistiaan.

30. raskausviikkoon mennessä vauvan silmät ovat auki ja pitkät silmäripset erottuvat selvästi. Vauvan näköaisti on jo niin kehittynyt, että se pystyy erottamaan kirkkaan valon vatsanpeitteidesi lävitse. Raskausviikoilla 27-30 vauva on erittäin herkkä ulkoisille ääniärsykkeille. Matalammat äänet kantautuvat paremmin vatsapeitteen läpi ja siksi vauva reagoi herkästi esimerkiksi isänsä ääneen tai joihinkin musiikkikappaleisiin. Tultaessa raskausviikolle 30, vauvan reaktiot voivat olla hyvinkin voimakaita ja se saattaa ruveta liikehtimään äänen innostamana ja sydämen lyöntitiheys saattaa kiihtyä ääniärsykkeistä.

Raskausajan ruokavalio: raskaus ja vedenjuonti

Raskaus ja vedenjuonti kuuluvat yhteen. On tärkeää juoda vähintään litra vettä päivässä, sillä vesi on erittäin tärkeä osa vertasi. Veresi määrä on raskauden tässä vaiheessa lisääntynyt noin 1,5 litralla. Kehosi varmistaa näin istukan tehokkaan verenkierron. Veressäsi on nyt enemmän plasmaa, mutta punasolujen määrä ei ole lisääntynyt samassa suhteessa. Hemoglobiiniarvot verikokeessa saattavat raskausviikolla 30 viitata anemiaan. Kyseessä on kuitenkin normaali raskausajan ilmiö, joka johtuu verimääräsi lisääntymisestä. Raskausajan lääkärisi tehtävänä on varmistaa, ettet kärsi anemiasta, vaan että kyseessä on tämä anemialta verikokeissa näyttävä normaali ilmiö.

Raskausajan loppua ja raskausviikko 30 kohden myös punasolujen tuotanto kiihtyy. Näin kehosi palauttaa veren normaalin tasapainon. Tästä syystä on erittäin tärkeää juoda vettä raskauden aikana riittävästi ja huolehtia nestetasapainosta. Huolehdi myös riittävästä raudan saannista syömällä rautapitoisia ruokia kuten punaista lihaa. Tarpeen vaatiessa lääkärisi voi määrätä sinulle rautalisän.

Kuukauden kysymys: voinko syödä raakaa kalaa raskauden aikana? Raskauden aikana hygieniasäännöt ja varovaisuus ruoan kanssa on kaiken a ja o. On tärkeää, että jätät tietyt ruokalajit kokonaan pois ruokavaliostasi. Pastöroimattomasta maidosta valmistetut juustot, läpikypsentämätön liha, raa'at merenelävät ja raaka tai savustettu kala raskaana, kuten sushi, kuuluvat tähän listaan joita tulisi välttää raskauden aikana. Riskien minimoimiseksi hyvä hygienia on välttämätöntä. Käsienpesu aina ennen ruokailua, sekä hedelmien ja vihannesten huolellinen peseminen ennen syöntiä ovat hyviä muistisääntöjä. Jos syöt edellisen päivän tähteitä, muista aina lämmittää ne uudelleen huolellisesti. Huolehdi myös jääkaapin puhtaudesta.

Kun raskausviikko 30 on viime metreillä, sinä ja vauvasi olette aivan raskauden loppusuoralla. Tässä vaiheessa vauvasi kasvu keskittyy painon keräämiseen. Raskausviikko 30. jälkeen vauvan paino tuplaantuu ennen syntymää verrattuna seitsemännen raskauskuukauden painoon. Huolehdi, että saat tarpeeksi lepoa ja ruokavaliosi on tasapainoinen, kun raskausviikko 30 alkaa.  Vauvallasi on nyt valtava ruokahalu!

Mietteitä ja mielipiteitä

Sonia, 28 vuotta, raskausviikko 30

"Kävin ensimmäisellä synnytysvalmennustunnilla. Opin oikean hengitystekniikan supistusvaihetta varten. Hieno valmennus! Nyt haluaisin löytää sopivaa valmentautumismusiikkia!"

Lue lisää

Asiaan liittyvää sisältöä
Artikkelin arviot
Etsi

Etkö löydä etsimääsi?

Kokeile uutta kysymysapuria, joka ehdottaa hakusanoja