Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Share this Artikkelit
X
Raskausviikko 35 - raskausviikko 39

Loppuraskaus, eli 35. raskausviikko – 39. raskausviikko

 

Edelliset kuukautiseni olivat 37-41 viikkoa sitten. Nyt on siis menossa raskausviikot 35-39. Laskettuun aikaan saattaa olla vielä joitain päiviä aikaa, mutta vauva saattaa syntyä minä hetkenä hyvänsä. Vältän matkustamista ja pakkaan valmiiksi laukun sairaalaan lähtöä varten. Loppuraskaus ja lähtölaskenta on alkanut!

Torstai, 7. heinäkuuta, 2016

Raskausviikko 35 – raskausviikko 39: missä kehitysvaiheessa vauvani on nyt?

Kun raskausviikko 35 alkaa, vauvasi on nyt valmis maailmaan. Se on kaunis ja sen hentoinen suojakarvoitus (lannugo) alkaa kadota ja lapsenkina (vernix) irtoaa ihosta. Loppuraskaudesta vauvan ihonalainen rasvakerros on niin paksu, että vauva pärjää sen avulla ruokintojen välit. Vauvasi on tällä hetkellä melkoisen pullea!

Raskausviikolla 35 keuhkot ja sydän ovat nyt valmiit hengittämään ulkomaailmassa, eivätkä ne ole enää riippuvaisia istukasta. Raskausviikko 35 aikana vauvan keuhkorakkulat tyhjenevät lapsivedestä ja keuhkoputki avautuu.

Vauvasi on aktiivinen ja liikkuu paljon, vaikka sillä ei juurikaan enää ole tilaa. Loppuraskaus eli raskausviikko 35 - raskausviikko 39 koettelevat sinun ja vauvasi kärsivällisyyttä, mutta tässä vaiheessa jokainen raskauspäivä on vauvallesi mahdollisuus vahvistua.

Raskausajan ruokavalio

On loppuraskaus ja laskettu aika lähenee vauhdilla ja useasti stressitasosi kohoaa sen myötä. Nyt on tärkeää rentoutua ja nauttia elämästä! Raskausajan ruokavalio on edelleen erittäin tärkeässä roolissa ja sinun kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että syöt monipuolisesti ja säännöllisesti.

Muista nauttia ruokailusta (kohtuudella!). Endorfiinien erittyminen lisääntyy nautintojen myötä ja hyvä ruoka jos mikä on nautinto. Endorfiinit saavat olosi tuntumaan hyvältä ja helpottavat rentoutumista.

Kuukauden kysymys: onko raskaus ja painonnousu normaalia, kun lihoin viime kuussa yli kilon? Raskaus ja painonnousu voivat huolettaa monia tässä vaiheessa ja loppua kohden painonnoususi kiihtyykin ja se on tärkeää. Raskauden viimeisellä kolmanneksella paino nousee keskimäärin reilun kilon kuukaudessa. Jos painonnousua raskauden aikana tulee kuitenkin enemmän kuin kilo viikossa, voit keskustella asiasta neuvolassa. Kyseessä voi olla korkea verenpaine ja se on syytä tarkistaa.

Laskettu aikasi on arvioitu syntymäaika. Täysin tarkkaa syntymäaikaa on melko mahdoton määritellä. Tästä syystä synnytys voi tapahtua kahden viikon sisällä ennen tai jälkeen lasketun päivämäärän. Kun laskettu aika on täynnä, mutta synnytys ei ole käynnistynyt, on ehdottomasti konsultoitava lääkäriäsi joka tekee päätöksen mahdollisesta synnytyksen käynnistämisestä. Rohkeutta - kaikki menee varmasti hyvin!

Mietteitä ja mielipiteitä

Sonia, 28 vuotta, raskausviikko 35

"Synnytys saattaa käynnistyä minä hetkenä hyvänsä! Kaikki on valmista tätä ihanaa uutta elämää varten. On ihmeellinen ajatus, että vauva itse päättää milloin se tulee maailmaan. Minä en meinaa malttaa odottaa, että saan vauvani syliini!"

Lue lisää

Asiaan liittyvää sisältöä
Artikkelin arviot
Etsi

Etkö löydä etsimääsi?

Kokeile uutta kysymysapuria, joka ehdottaa hakusanoja