Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Share this Artikkelit
X
Sormiruokailu

Sormiruokailu - valmiina sormiruokailuun?

 

Noin 8 kuukauden iässä vauva osaa jo tarttua ja poimia pieniä ruoanpalasia ihan itse. Hän ei vielä oikein osaa käyttää sormiaan, mutta kehittyessään hän alkaa käyttää koko kättä ja sormia yhä enemmän. Kovalla harjoituksella hän vähitellen oppii hallitsemaan sormiensa liikkeet ja pian hän osaa jo käyttää peukalon ja etusormen tartuntaotetta! Pian sormiruokailu onkin arkipäivää myös teillä.

Keskiviikko, 6. heinäkuuta, 2016

Lapselle sopiva ruokailuympäristö sormiruokailuun

Lapsen tulee aina istua valvottuna ruokaillessaan. Vakaat lautaset ja avoimet kulhot helpottavat erilaisten ruoka-aineiden poimimista. Älä turhaan mieti sotkua - sormiruokailu nyt vaan on sotkuista puuhaa! Mutta se kehittää lapsesi motorisia kykyjä, etenkin käsi-silmä-koordinaatiota ja saa vauvan tuntemaan itsensä entistä itsenäisemmäksi.

Kuinka teet sormiruokailun käytännössä:

  • Tarjoa pehmeäksi keitettyjä vihanneksia pieninä paloina, myös pehmeät marjat tai viipaloitu, kypsä banaani pieninä palasina ovat vauvalle sopivaa ravintoa.
  • Valitse ruokia, joiden rakenne sulaa helposti suussa, kuten viljavälipaloja tai jogurttia.
  • Valitse helposti poimittavia ruokia, kuten pehmeäksi keitettyä pastaa.
  • Vältä ruokia jotka lapsi voi vahingossa nielaista kokonaisena - tukehtumisen riski on aina olemassa.

Välipalat sormiruokailuun
Vauvan vatsa on edelleen tosi pieni ja siksi minikokoiset ateriat ja välipalat toimivat parhaiten. Välipaloilla on tärkeä rooli terveellisessä ruokavaliossa. Niitä on saatavilla monenlaisessa muodossa ja koossa, ja siksi niiden avulla on myös helppo tukea vauvan sormiruokailua. Vauva oppii nyt pureskelemaan ja siksi kannattaa valita helposti pureskeltavia ruoka-aineita. Kun vauva on tottunut helpommin pureskeltaviin ruoka-aineisiin, voit lisätä ruokavalioon myös enemmän pureskelua vaativia välipaloja.

Lue lisää

Asiaan liittyvää sisältöä
Artikkelin arviot
Etsi

Etkö löydä etsimääsi?

Kokeile uutta kysymysapuria, joka ehdottaa hakusanoja