Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Share this Artikkelit
X
Uusia ruokia ja makuja lapselle

Uusia ruokia ja makuja lapselle - Uusien makujen maailma

 

8–11 kuukauden ikäiset lapset ovat yleensä kiinnostuneet uusista mauista. Nyt onkin aika lisätä ruokailukertojen määrää ja kokeilla uusia ruokalajeja. Aterioista tulee jännittäviä tutkimusretkiä koordinaation, makujen ja vuorovaikutuksen maailmaan.

Perjantai, 29. huhtikuuta, 2016

Aterioista tulee monipuolisempia, koska lapsi pystyy syömään entistä useampia ruoka-aineita. Vaihda peruna riisiin tai pastaan ja tarjoa keitettyjen ja soseutettujen kasvisten sijasta porkkanaraastetta tai muita huolellisesti pestyjä vihanneksia.  

Jos tarjoat koko perheelle samaa ruokaa, muista ottaa lapsen annos erilleen ennen suolan lisäämistä. Rasva on edelleen tärkeä ravintoaine, ja lapsen annokseen sitä on hyvä lisätä teelusikallinen, jos ruoka on hyvin vähärasvaista.

Jatka D-vitamiinitippojen antamista kahden vuoden ikään saakka. 

Tärkeä ja mukava ruokahetki

Lapset tykkäävät matkia muita – myös ruokapöydässä. Kun istutte yhdessä pöydän ääressä, lapsi seuraa uteliaana muiden toimia ja tahtoo jäljitellä. 

Tässä iässä lapselle puhkeaa monta uutta hammasta. Ruoalta vaaditaan siis entistä enemmän puruvastusta. Vasta nyt lapsi oppii siirtämään ruokaa suussa kielellään ja pureskelemaan molemmilla puolilla.  Palojen koolla on merkitystä, koska liian isoja paloja on vaikea niellä ja liian pienissä ei ole tarpeeksi pureskeltavaa. 

Omatoimista syömistä

Lapset oppivat syömään eri tahdissa. Jotkut syövät läikyttämättä ja tahrimatta, kun taas toiset suorastaan rakastavat ruoalla leikkimistä. Ruoan tunnustelu ja sormilla syöminen ovat vaistomaisia toimintoja, mutta ihan jokaisen ruokailuhetken ei tarvitse mennä pelinpidoksi. Pinsettiote kehittyy tässä iässä, ja lapsesta on hauskaa poimia pieniä paloja peukalolla ja etusormella.

Tiesitkö, että huulten nuoleminen kehittää kielen motoriikkaa ja vaikuttaa siten sekä syömiseen että puhumiseen? Älä siis pyyhi lapsen suuta turhan usein, vaan anna hänen harjoitella huulten nuolemista puhtaaksi.

Lisäenergiaa välipaloista

Lapset tarvitsevat energiaa tasaisin väliajoin. Välipalojen tarve riippuu aterioilla syödyistä määristä sekä ateria-ajoista. Pyri löytämään juuri teille sopiva ateriarytmi ja tarjoa pääaterioiden lisäksi huolella suunniteltuja välipaloja.

Hyviä välipaloja ovat esimerkiksi äidinmaito, puuro, lasten maitojuoma ja hedelmäsose. Voit kokeilla myös lapselle sopivia voileipiä. Levitä leivälle margariinia ja juustoa. Leikkaa reunat pois ja kuutioi leipä sopiviksi suupaloiksi. Niitä on mukava syödä itse ja ne maistuvat hyvältä. 

Jatka puurojen tarjoamista
Puurot ovat pikkulapsille sopivaa ruokaa. Vähän isommille lapsille voi antaa parikin puuroateriaa päivässä.

Valmiisiin puuroihin on lisätty rautaa ja muita tärkeitä kivennäisaineita ja vitamiineja. Jos lapsesi on syönyt puuroa jo jonkin aikaa, voit kokeilla tässä vaiheessa vähän kuitupitoisempaa versiota, joka pitää lapsen kylläisenä pidempään. Aloita kuitujen lisääminen varovasti, jotta lapsen vatsa ehtii tottua. 

Jos lapsi saa edelleen äidinmaitoa, voit jatkaa imetystä. 

”Zack tykkää syöttää minua tyhjällä lusikalla. Samalla hän avaa oman suunsa niin, että minä pystyn syöttämään häntä. Todella toimiva systeemi!”

Christan, Katarina ja 12 kuukauden ikäinen Zack

Varo seuraavia

  • Suola Älä lisää ruokaan suolaa. Lapsen munuaiset eivät ole vielä kehittyneet käsittelemään suuria suolamääriä. Alle 1-vuotiaille tarkoitetuissa lastenruoissa ei ole lisättyä suolaa.
  • Maito, viili ja jogurtti Maitotuotteissa on runsaasti kalsiumia, mutta vain vähän rautaa. Lehmänmaitoa ei sen vuoksi suositella juomaksi alle 1-vuotiaille lapsille. Pieniä määriä lehmänmaitoa voi ruoanlaitossa toki käyttää.
  • Pinaatti ja punajuuri Älä tarjoa alle 1-vuotiaille pinaattia, lanttua, naurista, punajuurta, nokkosta ja kiinankaalta. Niissä on nitraattia, joka voi muuttua haitalliseksi nitriitiksi.
  • Pähkinät Maapähkinät ja pähkinät saattavat juuttua lapsen kurkkuun.
  • Kala Ympäristömyrkkyjen pitoisuudet voivat olla korkeita tietyissä kalalajeissa. Voit tarkastaa kalojen syöntisuositukset Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sivuilta. www.evira.fi ja www.vrn.fi. Kalaa on hyvä syödä eri kalalajeja vaihdellen.
  • Hunaja Hunajassa saattaa olla Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä. Koska alle 1-vuotiaan lapsen suolistofloora ei ole vielä tarpeeksi kehittynyt, kyseinen bakteeri voi aiheuttaa imeväisbotulismiksi kutsutun myrkytystilan.

Lue lisää

Asiaan liittyvää sisältöä
Artikkelin arviot
Etsi

Etkö löydä etsimääsi?

Kokeile uutta kysymysapuria, joka ehdottaa hakusanoja