Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Share this Artikkelit
X
Vauvan kehitys ja raskauskuukaudet

Vauvan kehitys ja raskauskuukaudet

 

Raskaus on jännittävää aikaa, joka on täynnä muutoksia, ihmetyksiä ja odotuksia. Vauvasi kehittyy ja kasvaa hurjaa vauhtia valmistautuessaan syntymäänsä. Raskausviikot kuluvat nopeasti ja noin 40 raskausviikon jälkeen saat ihanan vauvasi syliisi!
Nämä 40 raskausviikkoa on jaettu kolmen kuukauden osioihin joita kutsutaan raskauskolmansiksi. Jokainen kolmannes sisältää huimia kehitysvaiheita. 

Keskiviikko, 6. heinäkuuta, 2016

Ensimmäinen raskauskolmannes

Ensimmäinen raskauskolmannes on todellinen ihme ja nämä raskausviikot kuluvat nopeasti. Silloin yksisoluinen alkio kasvaa vauhdilla sikiöksi ja elimet alkavat kehittyä.

Ensimmäinen kuukausi

Hedelmöittyminen tapahtuu yleensä kuukautiskierron keskivaiheessa. Mutta muista, että lääkärin laskiessa laskettua aikaasi, lisää hän 40 viikkoa päivämäärään jolloin sinun viimeisimmät kuukautisesi alkoivat, jolloin lasketun ajan laskeminen päivän tarkkuudella on mahdotonta. Hedelmöittymisen ensimmäisestä päivästä alkaen tapahtuu huimaa kehitystä. Tsygootti (yhdistynyt munasolu ja siittiö) käy läpi valtavan nopean solujen jakautumisen kulkiessaan matkan munajohtimesta kohtuun, jossa se sitten muuttuu alkioksi.

Toinen kuukausi

Vauvasi on hyvää vauhti muuttumassa pieneksi ihmiseksi. Isoimmat elimet alkavat muodostua, samoin sormet ja varpaat. Pään molemmille sivuille ilmestyy pienet nyppylät, joista myöhemmin muodostuu korvat.

Kolmas kuukausi

Nyt vauvaasi kutsutaan jo sikiöksi ja se on noin greipin kokoinen. Sikiöllä on jo kaikki elimet paikallaan ja se alkaa liikkua. Se siristelee jo silmiään, aukoo suutaan ja liikuttaa sormiaan ja varpaitaan. Aivotoiminta käynnistyy. Pää pyöristyy ja aivojen, hermojen ja lihasten toiminta käynnistyy.

Toinen raskauskolmannes
Toisen kolmanneksen raskauskuukaudet ovat kehityksen aikaa. Vauvan elinten kehitys alkaa. Se on noin greipin kokoinen ja lapsenkinan (vernix caseosa) peitossa. Lapsenkina suojaa vauvan ihoa lapsivedeltä. Tämän raskauskolmanneksen aikana useat naiset tuntevat olonsa energiseksi, voimakkaaksi ja onnelliseksi. Aamupahoinvointia ei ehkä enää ilmene ja raskautesi alkaa vähitellen näkyä.

Kolmas raskauskolmannes

Raskauden viimeisten kahden kuukauden aikana vauvan kaikki viisi aistia ovat täysin kehittyneet. Tässä vaiheessa vauvan kehitys on ennemmin fyysistä, mutta myös sosiaaliset ja kognitiiviset taidot alkavat kehittyä.

Fyysinen kehitys

  • Imemisreaktio käynnistyy
  • Lapsi nielee lapsivettä ja tätä kautta maistaa uusia makuja, joita tulee lapsiveteen äidin ravinnosta.

Sosiaalisten taitojen kehitys

  • Kuulee puhetta ja pystyy erottamaan puheääniä toisistaan
  • Tunnistaa tutuksi tulleita musiikkikappaleita
  • Kaksosten vuorovaikutus kohdussa voimistuu

Kognitiivinen kehitys

  • Tutkii omia raajojaan ja kasvojaan tunnustelemalla
  • Reagoi ääniin liikkeellään ja sydämen lyöntitahdin muutoksilla
  • Aivotoiminnassa tapahtuu muutoksia ääniärsykkeiden vaikutuksesta.

Lue lisää

Asiaan liittyvää sisältöä
Artikkelin arviot
Etsi

Etkö löydä etsimääsi?

Kokeile uutta kysymysapuria, joka ehdottaa hakusanoja