Oho, ei ollenkaan hyvä idea.
Anna nirsoilijallesi aikaa pureksia, niellä ja jopa vähän leikkiä uudella ruoalla. Leikki on osa oppimisprosessia ja se auttaa lasta tutustumaan ruokaan ja syömään itse. Jos lapsen pitää syödä kiireessä, aiheuttaa se stressiä ja syömisestä katoaa kaikki hauskuus - teiltä molemmilta!
Kysymys 4/4: Totta vai tarua? Lapsi ruokapöydässä: anna pienen nirsoilijasi valita itse hedelmä tai vihannes ruokakaupassa – se voi johtaa ihmeisiin.
Se on totta!
Anna taaperosi valita itse hedelmä tai vihannes ruokakaupassa ja anna hänen sitten "valmistaa" se ihan itse. Lapset maistavat yleensä mielellään ruokia, joiden valmistamiseen he ovat itse osallistuneet - etenkin itsenäisyyttään puolustavat lapset.
Tämä on kyllä totta!
Anna taaperosi valita itse hedelmä tai vihannes ruokakaupassa ja anna hänen sitten "valmistaa" se ihan itse. Lapset maistavat yleensä mielellään ruokia, joiden valmistamiseen he ovat itse osallistuneet - etenkin itsenäisyyttään puolustavat lapset.
Vinkkejä nirsoilun vähentämiseen
Kaksi eri tekijää voivat edistää taaperosi nirsoa syömistä: ruokailuympäristö ja tietenkin ruoka itse. Mutta on olemassa monia tapoja ja vinkkejä joita voit kokeilla tilanteen parantamiseksi! Tässä muutamia helposti toteutettavissa olevia vinkkejä, joilla hillitset lapsesi nirsoilua:
Luo ”näyttämö” nirsoilun lopettamiselle:
- Luo rauhallinen ateriointiympäristö ja sammuta TV.
- Pidä kattaus yksinkertaisena rajoittamalla kulhojen, lusikoiden ja kuppien määrää. Liian paljon mielenkiintoista katseltavaa voi viedä taaperon mielenkiinnon täysin pois syömisestä.
- Käytä tuttuja esineitä - tuttu ruokalappu, kulho ja astiat lohduttavat ja rauhoittavat taaperoasi.
- Istukaa alas koko perheen voimin ja ottakaa taapero mukaan ruokapöytäkeskusteluun.
- Muista, että lapsen ruokahaluttomuus ja ruokahalu yleensä vaihtelee aterialta toiselle ja päivästä toiseen. Älä ole liian huolissasi, jos lapsi ei syö joka kerta yhtä paljon. Kunnioita lapsen nälän ja kylläisyyden merkkejä.
- Älä painosta lasta syömään. Sinun tehtäväsi on päättää mitä lapsi syö ja miten ruoka hänelle tarjoillaan, mutta lapsi päättää itse syökö hän ja kuinka paljon hän syö.
- Sisällytä jokaiseen ateriaan myös tuttua ruokaa ja anna lapsen valita haluaako hän maistaa uusia ruokia.
- Älä valmista lapselle erillisiä aterioita - se voi rohkaista häntä jatkamaan nirsoa käytöstä jokaisella aterialla.
- Tarjoile ruoka pieninä annoksina (1-2 ruokalusikallista) - isot annokset voivat olla lapselle liian pelottavia.
- Anna taaperon pureskella, niellä ja jopa leikkiä vähän uudella ruoalla rauhassa. Ruoalla leikkiminen on osa oppimisprosessia. Kiire poistaa ruokailusta kaiken hauskuuden ja aiheuttaa turhaa stressiä.
- Hyväksy sotku! Se tekee ruokailusta mukavampaa sinulle ja lapsellesi. Anna hänen tutkia sotkua - taaperot haluavat katsoa, koskea, haistaa ja maistaa ruokaa ennen kuin syövät sen.
- Ole kärsivällinen. Jos taapero hylkää ruoan, se voi johtua vain siitä ettei hän tunnista sitä. Älä anna periksi – valmista ruoka toisella tavalla ja tarjoa sitä uudelleen.
- Tarjoile erilaisia terveellisiä ruokia ja näytä hyvää esimerkkiä syömällä niitä myös itse. Jos lapsi näkee vanhempiensa syövän ravitsevaa ja terveellistä ruokaa, on paljon todennäköisempää että hän haluaa myös itse maistaa sitä.
- Älä lahjo lasta makeisilla! Tämä opettaa hänelle, että jotkut ruoat ovat haluttavampia kuin toiset.
- Ole realistinen. Lapsi ei ehkä koskaan rakasta ruusukaalia. Mutta voit auttaa häntä löytämään ilon kaiken uuden kokeilemisessa, myös ruokapöydässä.