Arrow backLanguage
6-11 kuukautta
Artikkeli

Vauvan ruokahaluttomuus vaivaa? Vauva ei syö? Et ole yksin!

Haluaako pikkuisesi syödä vain pastaa illalliseksi joka päivä? Tai kieltäytyykö hän syömästä mitään vihreää? Taaperoikä voi olla haastavaa sekä sinulle että lapsellesi, etenkin kun on kyse lapsesi terveellisistä ruokailutottumuksista. Lapsen ruokahaluttomuus huolestuttaa ja mietit miksi vauva ei syö. Jotkut lapset eivät ole nirsoja koskaan, mutta joidenkin kohdalla nirsoilu voi tulla mukaan kuvaan noin kahden ikävuoden kohdalla, kun lapsi itsenäistyy.

Tee tämä interaktiivinen testi, niin tiedät kuinka hyvin käsittelet omaa ”Nirsoilijaasi”.

2 mins lese Sep 1, 2022

Totta vai tarua - testi

Kysymys 1/4: Totta vai tarua? Lapsi ruokapöydässä: sanoessaan ”EI” vanhempien tarjoamalle ruoalle lapsi osoittaa vain itsenäisyyttään.

Bravo!

Olet oikeassa, kieltäytymällä syömästä vanhempien tarjoamaa ruokaa lapsi yksinkertaisesti osoittaa, että hänellä on myös omia ajatuksia ja mielipiteitä. Se on täysin normaali kehitysvaihe ja kertoo, että lapsi itsenäistyy. Lapsi todennäköisesti kokeilee rajojaan muutaman kerran ennen kuin lopulta kuitenkin syö ruoan. Jotkut asiantuntijat sanovat, että ruokaa saattaa joutua tarjoamaan jopa 8 kertaa ennen kuin lapsi lopulta päättää syödä sen.

Ei nyt mennyt ihan oikein!

Olet oikeassa, kieltäytymällä syömästä vanhempien tarjoamaa ruokaa lapsi yksinkertaisesti osoittaa, että hänellä on myös omia ajatuksia ja mielipiteitä. Se on täysin normaali kehitysvaihe ja kertoo, että lapsi itsenäistyy. Lapsi todennäköisesti kokeilee rajojaan muutaman kerran ennen kuin lopulta kuitenkin syö ruoan. Jotkut asiantuntijat sanovat, että ruokaa saattaa joutua tarjoamaan jopa 8 kertaa ennen kuin lapsi lopulta päättää syödä sen.

Älä painosta lasta ruokapöydässä

Muista, että painostaminen ei saa taaperoasi syömään yhtään sen paremmin. Jatka edelleen terveellisten ruoka-aineiden tarjoamista sekä välipalana että aterioilla. Lapsi tottuu uuteen ruoka-aineeseen pian ja hyväksyy kyllä terveelliset ruoat, joita muukin perhe syö.

Kysymys 2/4: Totta vai tarua? Lapsi ruokapöydässä: nirso lapsi tänään tarkoittaa nirsoa lasta myös tulevaisuudessa.

Olet oikeassa.

Vaikka jotkut lapset ovatkin ”nirsoja” monta vuotta, on nirsoilu yleensä ohimenevä vaihe. On monia tapoja mitä voit koettaa muuttaaksesi lapsesi ruokamieltymyksiä. Ole kärsivällinen ja ohjaa lasta. Monet vanhemmat ennen sinua ovat olleet samassa veneessä ja todenneet, että se on ollut vain ohimenevä vaihe!

Ole kärsivällinen

Jos taaperosi hylkää ruoan, se voi johtua siitä ettei se ole hänelle ennestään tuttua. Lapset ovat usein neofobisia, mikä tarkoittaa että he pelkäävät kaikkea uutta ja syövät mieluummin vain sitä mihin ovat jo tottuneet. Älä kuitenkaan anna periksi! Valmista hylätty ruoka toisella tavalla ja yritä uudelleen.

Kysymys 3/4: Totta vai tarua? Lapsi ruokapöydässä: sinun tulisi asettaa aikaraja lapsesi pöydässä viettämälle ajalle.

Olet oikeassa, se on tosi huono idea!

Anna nirsoilijallesi aikaa pureksia, niellä ja jopa vähän leikkiä uudella ruoalla. Leikki on osa oppimisprosessia ja se auttaa lasta tutustumaan ruokaan ja syömään itse. Jos lapsen pitää syödä kiireessä, aiheuttaa se stressiä ja syömisestä katoaa kaikki hauskuus - teiltä molemmilta!

Oho, ei ollenkaan hyvä idea.
Anna nirsoilijallesi aikaa pureksia, niellä ja jopa vähän leikkiä uudella ruoalla. Leikki on osa oppimisprosessia ja se auttaa lasta tutustumaan ruokaan ja syömään itse. Jos lapsen pitää syödä kiireessä, aiheuttaa se stressiä ja syömisestä katoaa kaikki hauskuus - teiltä molemmilta!

Kysymys 4/4: Totta vai tarua? Lapsi ruokapöydässä: anna pienen nirsoilijasi valita itse hedelmä tai vihannes ruokakaupassa – se voi johtaa ihmeisiin.

Se on totta!

Anna taaperosi valita itse hedelmä tai vihannes ruokakaupassa ja anna hänen sitten "valmistaa" se ihan itse. Lapset maistavat yleensä mielellään ruokia, joiden valmistamiseen he ovat itse osallistuneet - etenkin itsenäisyyttään puolustavat lapset.

Tämä on kyllä totta!

Anna taaperosi valita itse hedelmä tai vihannes ruokakaupassa ja anna hänen sitten "valmistaa" se ihan itse. Lapset maistavat yleensä mielellään ruokia, joiden valmistamiseen he ovat itse osallistuneet - etenkin itsenäisyyttään puolustavat lapset.

Vinkkejä nirsoilun vähentämiseen

Kaksi eri tekijää voivat edistää taaperosi nirsoa syömistä: ruokailuympäristö ja tietenkin ruoka itse. Mutta on olemassa monia tapoja ja vinkkejä joita voit kokeilla tilanteen parantamiseksi! Tässä muutamia helposti toteutettavissa olevia vinkkejä, joilla hillitset lapsesi nirsoilua:

Luo ”näyttämö” nirsoilun lopettamiselle:

  • Luo rauhallinen ateriointiympäristö ja sammuta TV.
  • Pidä kattaus yksinkertaisena rajoittamalla kulhojen, lusikoiden ja kuppien määrää. Liian paljon mielenkiintoista katseltavaa voi viedä taaperon mielenkiinnon täysin pois syömisestä.
  • Käytä tuttuja esineitä - tuttu ruokalappu, kulho ja astiat lohduttavat ja rauhoittavat taaperoasi.
  • Istukaa alas koko perheen voimin ja ottakaa taapero mukaan ruokapöytäkeskusteluun.
  • Muista, että lapsen ruokahaluttomuus ja ruokahalu yleensä vaihtelee aterialta toiselle ja päivästä toiseen. Älä ole liian huolissasi, jos lapsi ei syö joka kerta yhtä paljon. Kunnioita lapsen nälän ja kylläisyyden merkkejä.
  • Älä painosta lasta syömään. Sinun tehtäväsi on päättää mitä lapsi syö ja miten ruoka hänelle tarjoillaan, mutta lapsi päättää itse syökö hän ja kuinka paljon hän syö.
  • Sisällytä jokaiseen ateriaan myös tuttua ruokaa ja anna lapsen valita haluaako hän maistaa uusia ruokia.
  • Älä valmista lapselle erillisiä aterioita - se voi rohkaista häntä jatkamaan nirsoa käytöstä jokaisella aterialla.
  • Tarjoile ruoka pieninä annoksina (1-2 ruokalusikallista) - isot annokset voivat olla lapselle liian pelottavia.
  • Anna taaperon pureskella, niellä ja jopa leikkiä vähän uudella ruoalla rauhassa. Ruoalla leikkiminen on osa oppimisprosessia. Kiire poistaa ruokailusta kaiken hauskuuden ja aiheuttaa turhaa stressiä.
  • Hyväksy sotku! Se tekee ruokailusta mukavampaa sinulle ja lapsellesi. Anna hänen tutkia sotkua - taaperot haluavat katsoa, koskea, haistaa ja maistaa ruokaa ennen kuin syövät sen.
  • Ole kärsivällinen. Jos taapero hylkää ruoan, se voi johtua vain siitä ettei hän tunnista sitä. Älä anna periksi – valmista ruoka toisella tavalla ja tarjoa sitä uudelleen.
  • Tarjoile erilaisia terveellisiä ruokia ja näytä hyvää esimerkkiä syömällä niitä myös itse. Jos lapsi näkee vanhempiensa syövän ravitsevaa ja terveellistä ruokaa, on paljon todennäköisempää että hän haluaa myös itse maistaa sitä.
  • Älä lahjo lasta makeisilla! Tämä opettaa hänelle, että jotkut ruoat ovat haluttavampia kuin toiset.
  • Ole realistinen. Lapsi ei ehkä koskaan rakasta ruusukaalia. Mutta voit auttaa häntä löytämään ilon kaiken uuden kokeilemisessa, myös ruokapöydässä.
Rate this article
Article finder
article white icon
Artikkelin etsijä

Paikka löytää vastauksia, suuria ja pieniä, kaikesta vanhemmuuteen liittyvästä.

Search icon

Etkö ole vieläkään löytänyt etsimääsi?

Testaa uutta älykästä hakukonettamme. Meillä on aina jotain tarjottavaa sinulle.